27 / 04 / 2024

5 soruda emlak vergisi 2019!

5 soruda emlak vergisi 2019!

Türkiye sınırları içerisinde bulunan gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. İşte emlak vergisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar...



Belediyeler tarafından bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayalı olarak tahsil edilen ve 1319 sayılı Kanunu kapsamında yılda iki kez ödenen emlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri devam ediyor. Güneş Gazetesi'nde yer alan habere göre; vergi mükelleflerinin borçlarını 2 Aralık tarihine kadar tahsil etmesi gerekiyor. 

1-  EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Emlak vergisi, tapu kayıtlarında geçen, kendi adınıza ait olan konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan herkesin ödemekle yükümlüğü olduğu vergi olarak açıklandı. 1986'da çıkan bu vergi sene de bir sefer de ya da iki seferde ödenebilen, taşınmazın bulunduğu belediyelerce tahsili yapılan,  taşınmaz mal varlığı için devlete ödenen vergiye deniyor.

2- EMLAK VERGİSİ SON GÜN NE ZAMAN?

GİB tarafından yayınlanan vergi takvimine göre, emlak vergisi 2. taksiti 1 Kasım 2019 tarihinde başladı. 30 Kasım'da sona erecek vergi 30 Kasım'ın hafta sonuna denk gelmesi nedeni ile son gün 2 Aralık 2019 günü olarak açıklandı.

3- EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDER?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyebiliyor. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükelleflerden oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

4- EMLAK VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinden yapılabiliyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması durumunda ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılmasıyla gerçekleşebiliyor. Emlak vergisi ödemesi ayrıca internet aracılığıyla yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olmasıyla, internet üzerinden online olarak ödenebiliyor.

5- EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

- Hiçbir gelir olmayan,

- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,

- Gaziler,

- Engelliler,

- Şehitler,

- Dul ve yetimler,

- İşsizler emlak vergisi ödemiyor.

Emlak vergisini kimler ödemez?

Emlak vergisi ödemelerinde son gün ne zaman?


Geri Dön