27 / 04 / 2024

5 soruda mantolama zorunluluğu!

5 soruda mantolama zorunluluğu!

Farklı iki ortamda ısı transferini engellemek amaçlı yapılan işlem mantolama/yalıtım olarak tanımlanıyor. Peki mantolama zorunluluğu kalktı mı 2017? Mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar? diyorsanız işte yanıtı....



 

Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir bakıma manto içine alınması yani ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması işlemi olarak biliniyor. 


Teknik olarak ise ısı yalıtımı, herhangi bir ısı köprüsü oluşmayacak şekilde, gerekli ısı izolasyon katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeylerine yapılan ısı izolasyonu şeklinde tanımlanıyor.


Mantolama, sadece kışın içerideki sıcak havanın dışarı çıkması anlamına gelmiyor. Aynı zamanda yaz aylarında da içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına engel oluyor ve iç kısımların ısı kaybını da azaltıyor. 


Peki mantolama zorunluluğu kalktı mı 2017? Mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar? diyorsanız işte yanıtı... 


1- Mantolama zorunluluğu kalktı mı 2017?


Bu soru Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şu şekilde açıklanıyor: "Zorunlu olan husus mantolama yaptırmak değil 02.05.2017 tarihi itibarıyla mevcut-yeni tüm binaların enerji kimlik belgelerini almış olmalarıdır."


Ayrıca,  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bu işle sorumlu Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne gelen bir dilekçeye verilen cevap da şu şekilde sıralanıyor:


Bakanlıktan 15/12/2011 Tarih ve 110 sayılı cevap:


“... 5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir. Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir...”


Buna göre, eski binalar için mantolama zorunluluğu bulunmayıp, tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesine sahip olmaları gerekiyor.


2- Mantolama ne kadar enerji tasarrufu sağlar?

Mantolama uygulamaları sayesinde, eğer TS 825 standardına göre yapılmışsa, yapılan test ve çalışmalar sonucu binalarda yüzde 50 ile yüzde 60 oranında bir yakıt ve enerji tasarrufu sağlanıyor.


Pencere ve doğramalarda yapılabilecek yalıtım çalışmaları, Bodrum katlarda yapılabilecek yalıtımlar, Çatılarda yapılabilecek izocam ve sadwich panelli ısı yalıtımları ile yakıt ve enerji tasarrufunda ki oran yüzde 60 seviyesinden yüzde 80 ile yüzde 90 seviyelerine çıkabilmektedir.


3- Mantolama kredisi nedir?

Dış Cephe Yalıtımı, Dış Cephe Mantolama, Çatı Yalıtımı, Su Yalıtımı, Ses Yalıtımı, Yangın Yalıtımı, Isıcam, Isıtma/Soğutma (klima, kazan, kombi, tesisat, radyatör, ısı paylaşım sistemleri –pay ölçer, kalorimetre-, doğalgaz abonelik ) gibi tüm harcamalar için bankalar mantolama kredisi veriyor.


Mantolama kredisinin özellikleri, koşulları ile faiz oranları da bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. 


4- Binalarda mantolama kararı nasıl alınır?

Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki (KMK) bu değişikliğe göre, artık yalıtım kararı almak kolaylaşmış oluyor. Çünkü bugüne kadar binaya yalıtım yaptırmak için oybirliği gerekirken artık oyçokluğu ile karar alınabiliyor. 


10 dairenin 6'sı istiyorsa karar geçerli oluyor. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin evet demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda kalıyor. "Ben olumsuz oy verdim, gidere karışmam ya da benim bölümüme yalıtım yapmayın" deme şansı da kalmıyor. Üzerine düşen gidere katılmayanlar, KMK'nın 20. maddesi gereğince yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalıyor.


5- Mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli?

* Isı yalıtım uygulamalarında en az 3 cm ve üzeri ısı yalıtım levhasının kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. 

* Isı yalıtım uygulamalarında m² başına en az 6 adet mekanik tespit dübeli kullanılması gerekiyor. 

* Isı yalıtım levhalarının dizimleri kabul görmüş biçimlerde gerçekleştirilmiş olması gerekiyor. 

* Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında kullanılan malzemelerin birbirleriyle uyum göstermesi gerekir ve malzeme kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem teşkil ediyor. 

*İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı izolasyon uygulamalarının mutlaka dış cephelerde gerçekleştirilmesi gerekiyor.




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 


 


Geri Dön