05 / 07 / 2024

5 yıl önce 2+1 evlerin fiyatları asgari ücretin 4'te 1'ine denkti, bugün kiralar asgari ücretten fazla!

5 yıl önce 2+1 evlerin fiyatları asgari ücretin 4'te 1'ine denkti, bugün kiralar asgari ücretten fazla!

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, bugün kiralar asgari ücreti aştığını dile getirerek barınma sorununun çözümüne ilişkin önerilerini paylaştı. İşte o açıklama...



Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, konut kiralarını ve barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı. Mustafa Kaya, söz konusu açıklamasına "Ülkemizin kronik sorunlarından bir tanesi de barınma meselesidir. Ünlü Psikolog Maslow insanın ihtiyaçlar hiyerarşisini çizerken barınma ihtiyacını ikinci aşamaya yerleştirmiştir. Yani, bir insanın nefes almasından ve yemek ihtiyacından sonra ihtiyaç duyduğu en temel şeylerden biri barınmadır. Sosyal bir devletin odaklanması gereken en önemli meselelerin başında barınma sorunu gelir fakat ülkemizde maalesef barınma krizini bir türlü halledebilmiş değiliz" ifadelerini kullanarak başladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, ülke genelindeki vatandaşların yarısının kiracı konumunda olduğunun altını çizen Kaya, ayrıca son senede yüzde 4 artış taşandığına dikkat çekti. 

5 yıl önce 2+1 evlerin fiyatları asgari ücretin 4 te 1 ine denkti, bugün kiralar asgari ücretten fazla!

SON 12 AYDA KONUT FİYATLARI YÜZDE 48 ARTTI, BU DURUMDA EV SAHİBİ OLUNAMAZ

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, 'Peki, neden hem ev sahibi olamıyorken diğer yandan da vatandaşımız aynı zamanda evini kaybediyor?' sorusunu gündeme getirdi. 

Bu durumun yalnızca nüfus artışıyla açıklanmasının doğru olmayacağını belirten Kaya, "Ülkemizde barınma sorununun iki temel sebebi var: Fahiş bir şekilde artan konut fiyatları ve her yıl katlanarak artan kira fiyatları. OECD verilerine göre, Türkiye'de ev fiyatlarının artış hızı OECD ortalamasını 8’e katlamış durumda" ifadelerini kullandı. 

Mustafa Kaya, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 2023 Konut Fiyat Endeksi’ne göre Türkiye'de 2020-23 yılları arasında konut fiyatlarının üç senede 5 kat arttığına vurgu yaptı ve "Üstelik bu artış 2024 yılında da durmamış, son on iki ayda konut fiyatları yüzde 48 zamlanmış. Vatandaş asla bu artış karşısında konut sahibi olamaz" açıklamasında bulundu. 

5 yıl önce 2+1 evlerin fiyatları asgari ücretin 4 te 1 ine denkti, bugün kiralar asgari ücretten fazla!

Mustafa Kaya, yaptığı açıklamasında bugün TOKİ'nin yaptığı ekonomik konutların bile orta gelirli vatandaşın bütçesini aştığının altını çizdi ve üstelik kira oranlarının da durmadan arttığını belirtti. 

"Bağımsız ekonomistlerin yaptığı araştırmaya göre beş yıl önceki asgari ücretin dörtte 1'ine denk gelen 2+1 konut kiraları bugün asgari ücretten daha fazladır. Son iki yılda yüzde 25 şartı vatandaşı koruyor gibi yaparken şimdi bu sınırın kalkmasıyla birlikte kira fiyatlarının nerede duracağı tam olarak bilinmemektedir. TÜİK rakamlarına göre haziran ayının enflasyon oranı yüzde 65 fakat yani kira oranlarında yapılacak olan yüzde 65 zam en fazla tavan fiyat ama bunun nasıl uygulanacağına dair vatandaş arasında tam bir kafa karışıklığı vardır" şeklinde konuşan Kaya, "Asgari ücretin temel ücret hâlini aldığı bir ortamda insanlarımız nasıl ev sahibi olacak? 10 bin lira emekli maaşı alan 17 bin TL asgari ücret alan insanımız bu koşullarda barınma ihtiyacını nasıl giderecek? - Açlık sınırının 18.979 lira, yoksulluk sınırının 61.820 lira olduğu durumda insanlarımız nasıl konut alacak?" sorularını yöneltti.

Bu duruma çözümün, daha çok konut inşa edilmesi olduğunu vurgulayan Mustafa Kaya, "Çözüm, enflasyonu dizginlemek, üretim ekonomisine geçmek, herkesin rahatlıkla ev sahibi olabileceği gelir düzeyine ulaşmak ve neticesinde, ekonomide kendi reel koşullarına dönmektir. Borç ekonomisiyle ve tamamen finansal koşullarla oluşturulan rahatlamanın halkımıza yansıması mümkün değildir. Bir an önce insanlarımızın gelir düzeyinin artırılması, konut fiyatlarının dizginlenmesi ve barınma ihtiyacının mutlaka desteklenmesi gerekir diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum" diyerek açıklamasını tamamladı.  

Ankara’da belediye 309 bin TL’den başlayan fiyatlarla konut imarlı arsa satıyor

O ilde evin fiyatı yıllık emlak vergisinin 16 bin katı! Devlet kaç yılda evinizi geri alıyor? 

Asgari ücretliye ve emekliye yeni zam var mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan son noktayı koydu!

Özgür Karabat'tan asgari ücret çıkışı: Asgari ücretliler 191 maaşla sadece 1 ev alabiliyor!


Geri Dön