Ekonomi

5 yıl üst üste emlak vergisi ödeyenlere 10 bin TL iade yapılacak! İşte detaylar!

5 sene boyunca emlak vergisini sürekli olarak ödeyenlere 10 bin TL para iadesi yapılacağı duyuruldu. Belirli sebeplerle muafiyet hakkı tanınan ve bu hakları bilmeyen kişilere 5 senedir ödenen vergiler geri iade edilecek. Senede iki kez vergisi alınan bu gayrimenkullerin vergi değerleri türüne göre farklılık gösterir

Konut, iş yeri ve benzeri taşınmaz ürünler de ülkede vergilendirme sistemleri arasında yer alıyor. Senede iki kez vergisi alınan bu gayrimenkullerin vergi değerleri türüne göre farklılık gösterir. İşte son 5 yılda ödeme yapan ve belirli şartlara uyan kişilere geri para iadesi hakkındaki tüm detaylar…

 

Emlak vergisi nedir ve yılın hangi dönemlerinde ödenmektedir?

Arsa, konut ve iş yeri gibi taşınmaz ürüne sahip olan kimseler emlak vergisini yılın belirli dönemlerinde ödemek zorundadırlar. Senede iki kez ödenen emlak vergisi Mayıs ve Kasım aylarında taksitlere bölünerek ödenmektedir. Düzenli olarak ödenen bu vergilerde  bazı dönemlerde muafiyet hakkı sağlanmaktadır. Mart ayında başlayan emlak vergisinin birinci taksiti mayısın sonuna kadar yapılmalıydı. 31 Mayıs’a kadar ödeme yapmayan kişiler için ceza uygulanmaktadır. Bu, aynı şekilde yılın ikinci dönemi olan Kasım ayı ödemeleri için de geçerlidir. Bu noktada emlak vergisinde geriye dönük iade almak için hangi şartların karşılanması gerektiği merak edildi. 

 

Emlak vergisi muafiyeti hakkına sahip olmak için ne yapmak gerekir?

Tek tapusu olan ve bu alanın 200 metrekareyi geçmemesi durumunda emlak vergisi muafiyetinden yararlanması mümkündür. Emlak vergisi muafiyetinden herhangi bir şart aranmaksızın şehit eşi, yetimler, ev hanımları, emekli, işsiz ve engelli bireyler de yararlanabilmektedir. Bu bireyler emlak vergisinin dışında olup hiçbir şekilde ödeme yapmalarına gerek yoktur. Bunun için belediyeye emlak vergisi dilekçesi yazılması gerekli olacaktır. 

İkamet edilen yerdeki belediyeye dilekçe verilerek emlak vergisinden tamamen muaf olmak bu kişiler için mümkündür. KDK, bu kişilerin bilmeden ödediği vergileri de son 5 yılı hesaba katarak ödeme yapma kararı aldı. Tek taşınmaz ürünü olan ve bu şartları taşıyan kimseler son 5 yılda ödedikleri emlak vergilerini geri iade olarak alabilecekler.

Deprem bölgesinde bu yıl emlak vergisi alınacak mı?

Emlak vergisi ödemeleri için son gün bugün! Ödemeyen tapu sahibine büyük ceza!

2023 Emlak vergisi son ödeme tarihi! Emlak vergisi nasıl öderim? İlk emlak vergisi nasıl ödenir?