Genel

5 yıllık kredi borcunu bitiren yeni ev alıyor!

İnşaat şirketleri, önümüzdeki bir yıl içinde konut satışlarında tıpkı 2005 yılında olduğu gibi patlama yaşanmasını bekliyor.Bu tahmine bağlı olarak konut yatırımları ve yeni projelerin sayısı artıyor

Bu tahmine bağlı olarak konut yatırımları ve yeni projelerin sayısı artıyor. İstanbul'da bugüne kadar 10 binden fazla nitelikli konut inşa eden şirketlerden Gül İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Aydın, son 2 aydır şirketler arasında başlayan proje açıklama yarışının bütün bir yıla yayılacağı öngörüsüne sahip. Sönmez Aydın, 'İnşaat sektörünün patlama yaşadığı 2005 yılında nitelikli dairelerin yüzde 80'i 5 yıl vadeli banka kredisiyle alındı. O dönemde konut alanların kredi borcu bitti. Güvenli yatırım aracı olarak gördüğü konuta yeniden yönelen bu kesimin talebine bağlı olarak önümüzdeki bir yıl boyunca yine inşaatta patlama yaşanacak.' dedi. Sönmez Aydın, kullanılan 60 ay vadeli kredilere bağlı olarak inşaat sektörünün her 5 yılda bir yükseliş dönemi yaşadığını, diğer yılların ise normal ve yatay bir seyir izlediğini ifade etti. Aydın, 2010 yılı içinde iki veya üç büyük konut projesi daha açıklayacaklarını ifade etti.

Son yıllarda yükselen uygun fiyatlı küçük tip dairelere olan talep, büyük olanları geçti. Gül İnşaat, devam eden projesi Güneşli Park'ta küçük dairelere gelen talebe bağlı olarak projede değişiklik yapmak durumunda kaldı. şžirket, 1+1 ve 2+1 dairelere olan yoğun talep sebebiyle 3+1 ve 4+1 dairelere ayırdığı alanı azaltıp, küçük tip konut sayısını artırdı. Küçük tip daireler için ayrı bir giriş kapısı konuldu. İlk defa bir projede tüketici talebine bağlı olarak değişiklik yaptıklarını belirten Aydın, bu ilgiyi yeni planlamalarında göz önünde bulunduracaklarını kaydetti.

Güneşli Park konutlarında en çok rağbet gören ve ilk tükenen konut türü 2+1 daireler oldu. 157 bin liradan başlayan fiyatlarla satılan 1+1 daireler ise ikinci en çok satılan konut tipi oldu ve 68 adet olarak planlanan bu dairelerin 34'ü satıldı. 340 bin liradan başlayan fiyatlarla satılan 145 metrekare brüt (120 metrekare net) ve 4+1 dairelerin satış hızı ise küçük tiplerin gerisinde kaldı. Tekstilciler, İstanbul Atatürk Havalimanı çalışanları ve İstanbul Toptancılar Sitesi esnafının tercih ettiği konutların yüzde 30'luk bölümü sahibini buldu. İstanbul Güneşli semtinde yapılan Güneşli Park projesinin özelliği güneybatıya dönük inşa edilmesi ve odaların gün boyu güneş alması. 2012 Eylül ayında teslim edilecek Güneşli Park'ta metrekare fiyatları 2.200 ile 3.000 lira arasında değişiyor. Yüzde 25'i peşin ödendiğinde şirket, kalan kısma 36 taksit yapıyor.

19 ve 20'şer katlı toplam 4 bloktan oluşan site konvansiyonel, betonarme sistemle yapılıyor. Sönmez Aydın'a göre tünel kalıp sistemle yapılan binalar 'ucuz ve hızlı' yapılmasına karşın odaları değişik genişlikte, sağlam konutlar yapmak isteyen Gül İnşaat, bugüne kadar hiçbir projesinde birbirinin tekrarı odalardan oluşan tünel kalıp sistemini kullanmadı.

365 GÜN AçIK OTOMOBİL FUARI
Büyükşehirlerde belediyeler trafik sıkışıklığını ortadan kaldırmak için cadde ve sokak üzerinde satılık araç sergileyen galerilerin şehir dışına taşınması için çalışma yürütüyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkan Gül İnşaat da E-5 Otoyolu üzerinde İstanbul Haramidere'de 100 milyon lira yatırımla 120 bin metrekare kapalı alana sahip, sadece galeri ve otomobil bayilerine hizmet verecek Otoport projesinin inşasına başladı. 96 metrakerelik alana sahip 100 bin dolardan başlayan ofislerin yüzde 70'i satıldı. Aynı projede fiyatı 2,5 milyon liraya kadar olan 433 metrekarelik otomobil mağazaları da yer alıyor. Sönmez Aydın, inşaatı devam eden projedeki kapalı alanların yüzde 40'lık bölümünün alıcı bulduğunu açıkladı.

E-5'e 200 metre cephesi bulunan ön bölümün 10 ayrı markanın bayilerine tahsis edilmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirten Aydın, 'Fuarlarda otomobiller birkaç gün sergide kalıyor, oysa burada 365 gün sergide kalacak. Otomobil dünyasının vitrini olmasını planlıyoruz. Burası, otomobil almak isteyenlerin ilk aklına geleceği bir mekan olacak.' dedi. Otoport'taki 160 mağazada 2. el otomobil alıp satan galericiler, otomobil bayileri, sigortacılar yer alacak. 7 metre tavan yüksekliğine sahip 5 katlı Otoport'ta yeni modellerin tanıtımının yapılabileceği özel alanlar da yer alıyor. Zemin katta yer alan 8 bin metrekarelik alan ise yapı markete ayrıldı.
ZAMAN