Konut

KDV indirimiyle 1,5 yıllık mobilya stokları eridi

İstanbul'da 350 mağazanın yer aldığı mobilyacılar sitesi Modoko'nun başkanı Etem Özçelik, KDV indirimiyle birlikte 1,5 yıllık stokların eridiğini söyledi

Mayısa kadar yaşanan durgunluğun KDV'nin yüzde 8'e indirilmesiyle yerini satışlara bıraktığını ifade eden Özçelik, "Mobilya sektörü elindeki stoku erittiği gibi üç aylık yeni sipariş aldı. 
 
Ancak makineler tam kapasite çalışmasına rağmen teslimatı zamanında yapamadık ve yetişmeyen siparişler iptal edildi." dedi. 30 Eylül'e kadar uzatılan vergi indiriminin kalıcı hale getirilmesini isteyen Özçelik, "Eğer hükümet mobilyanın hammaddesinde de KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e indirirse mobilyayı daha ucuza mal edip halka daha ucuza satabiliriz." diye konuştu.

Yazın insanların tatile çıkmasıyla bir aydır tekrar talepte bir duraklama yaşandığına dikkat çeken Özçelik, Ramazan'da insanların evine dönmesiyle tekrar hareketlenme beklediklerini ifade etti. Özçelik'in verdiği bilgiye göre mobilyacıların en büyük korkusu inşaat sektörünün durması. Çünkü bir daire, yapılıp içine girilinceye kadar 310 meslek grubuna ekmek kapısı oluyor. Türk mobilya sektörü son bir yılda 7,5 milyar dolar iç pazar büyüklüğüne ve 1,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. İthalat ise 658 milyon dolar civarında. Özçelik, "Eğer küresel krize denk gelmeseydi Türk mobilya sektörü son yüzyılın altın çağını yaşıyor olacaktı. Kriz bunu erteledi." dedi. Özçelik, krizin bitmesiyle önümüzdeki 10 senenin Türk mobilya sektörünün altın çağı olacağını söyledi. Türkiye 40'ın üzerinde ülkeye mobilya ihraç ediyor. Birinci büyük pazarı Irak. Sektör, 60 bin firma ile toplamda 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye'de şube açan yabancı bir mobilya marketteki bayan genel müdürlerinden birinin 'gazeteci' adı altında kendisiyle röportaj yaptığını sonradan anladığını belirten Özçelik, "Göstermelik 4 yerli ürün dışında en adi ve en ucuz Çin ve Hint ürünü malları satıyorlar. Bunu söylediğim için bu gruptan tehdit de aldım." şeklinde konuştu.

Özçelik'e göre 15 milyon nüfuslu İstanbul'un mobilya ihtiyacının yüzde 80'ini Mobilya Doğramacıları Kooperatifi (Modoko) karşılıyor. Krizde gelen ciro kaybı KDV indirimiyle kapatıldı. Krize rağmen Modoko'nun müşteri sayısı yüzde 35 arttı. Akbank ile yaptıkları Modoko'ya özel kredi kartıyla 8 taksit kampanyasının satışlarına olumlu etkisi olduğunu vurgulayan Özçelik, şimdi taksit için İş Bankası ile görüştüklerini açıkladı. 1969'da kurulan Mobilya Doğramacıları Kooperatifi 40. yılını geride bıraktı. 150 bin metrekare alanda kurulu sitede 350 mobilya mağazası yer alıyor. Site, 5 bini doğrudan Modoko'da, 25 bini ise üretim yapılan atölyelerde olmak üzere 30 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türk halkı mobilyada klasik modelleri tercih ediyor ve 8 ilâ 10 yılda bir mobilyasını değiştiriyor.
İbrahim Balta/Zaman