Genel

500 Metre mesafedeki 6 AVM trafiği boğuyor!

Göztepe-Kozyatağı-Bostancı arasandaki 6 alışveriş merkezi E-5’i kent içi caddeye çeviriyor. Uzmanlar, İstanbul’da sayıları 100’e dayanan AVM’lerin şehir dışına taşınmasını öneriyor

İçinden çıkılmaz bir hal alan İstanbul trafiği, 70 tane alışveriş merkezinin oluşturduğu trafik keşmekeşliğiyle daha da çekilmez bir duruma geldi. Özellikle E-5 Karayolu Anadolu Yakası’nın can damarı olan Göztepe-Kozyatağı-Bostancı arası kilit oluyor.

500 metre mesafede Metro Grosmarket, Optimum Outlet AVM, Bauhaus, Carrefoursa, Palladium ve hal gibi 6 dev alışveriş merkezi nedeniyle kilometrelerce trafik uzayıp gidiyor. Sürücüler ise yollarda saatlerce mağdur kalmaktan yakınıyor. Bütün toplu taşıma araçları, yolcu alabilmek için bu güzergahta yolun sağına yanaşarak şehirler arası E-5 (D100) karayolunu tek şeride indiriyor. Bu güzergahta bulunan bütün alışveriş merkezinin giriş çıkışları sadece E-5 üzerinden gerçekleşiyor. Trafik her gün yağmur yağsada yağmasada işkenceye dönüşüyor. Mağdurlar bu yolu ‘Bermuda üçgeni’ne benzetiyor.

SERMAYELER ŞEHİR İÇİNE YATIRILIYOR

Araştırmalara göre AVM’lerdeki insanların üçte biri yürüyerek, üçte biri toplu taşıma aracı, üçte biri de özel araçlarıyla geliyor. Şehir dışına yapılan AVM’lere yaya olarak gidilemiyor. Toplu taşıma imkânı da yoksa bu alışveriş merkezlerine yalnızca özel araca sahip kişiler gidebiliyor. AVM yatırımcıları bu nedenle sermayelerini şehir içine yönlendiriyor. Bu da kentte trafik problemi oluşturup oluşturmayacağına bakılmaksızın AVM’lerin ardı ardına açılmasına neden oluyor.
ŞENOL BAŞTAKAR- NEZİHA ÇAKIROĞLU