Genel

Kent trafiği Boğaz'a köprü yapılarak çözülmez!

şžehir Plancıları Odası İstanbul şžubesi'nin raporuna göre Boğaz'a yapılacak yeni köprü 4'üncü köprünün hazırlığı olacak. Kent trafiği köprü ile çözülecekse, 2040'a kadar Boğaz'a 70 köprü yapılması gerekecek

Gündeme geldiği günden bu yana birçok kesimin tepkisini çeken 3. Boğaz Köprüsü Projesi, tartışılmaya devam ediliyor. şžehir Plancıları Odası İstanbul şžubesi, güzergahı açıklanan 3. köprüyle ilgili bir rapor hazırladı. Kentin ulaşım sorununun Boğaz köprüleri bağlamında incelendiği '3. Köprü Projesi Değerlendirme Raporu'nda, 3. köprüyle birlikte 4. köprünün de ön hazırlığının yapılmış olacağı savunuldu. Mevcut araç sahipliği oranın devam etmesi halinde İstanbul'a 2040 yılında 70 Boğaz köprüsü yapılması gerektiği belirtildi.

çarpıcı örnekler

Raporda köprü ve bağlantı yollarının ardından oluşan nüfus ve yapılaşma baskısına ilişkin örnekler yer aldı. 2. köprü ve TEM bağlantılı yollarının faaliyete geçişini takip eden 10 yılın sonunda, köprü bağlantılarıyla beslenen ilçelerden Gaziosmanpaşa'nın nüfusunun 360 bin, Ümraniye'nin nüfusunun ise 305 bin kadar arttığı ortaya konuldu.
Raporda özetle, '2. köprü yapıldıktan sonra Boğaz'dan geçen taşıt sayısı yüzde 1180 artarken, yolcu sayısı sadece yüzde 170 artmıştır. İlk köprüde de yolcu sayısı artışı yüzde 4, araç geçiş sayısı artışı ise yüzde 200 olmuştur. Bu da köprünün insan odaklı geçişler için değil, araç geçişleri için yarar sağladığını ortaya çıkarmıştır' denildi.

Köprü yerine Boğazray

Yeşiller Partisi ile çevreci örgütlerin geçtiğimiz akşam Boğaz'ın 23 noktasında düzenledikleri mumlu eylem ile 3. köprü için kesilecek 2 milyon ağaca dikkat çekildi. Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu eylemciler, ellerinde mumlarla '3. köprüyü durdurmak ve 2 milyon ağacı kurtarmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz' dedi. Doğa tutkunları, kentin trafik sorununun İstanbul'un ekolojik yapısına zarar vermeden, çevre felaketine yol açmadan da çözülebileceğini belirterek, 'Günde 1.5 milyon insan taşıma kapasiteli köprünün onda bir maliyetine yapılabilecek boğazray, birinci köprüye toplu taşıma için kullanılacak bir kat ekleme projesi veya Pendik-Yeşilköy arasına kurulacak yüzer viyadük projesi üçüncü köprü yerine çok daha mantıklı alternatiflerdir' diyor.

2.5 milyon ağaç yok olacak!

şžehir plancılarının raporuna göre, 3. köprü projesiyle yapılaşma ve nüf etkisi öncelikle 2 alanları ile özel orman alanlarını tehdit edecek. 3 milyon 773 bin kişi, kentin kuzey kesimlerine yerleşecek. Kuzeydeki olası yapılaşma 2023 yılına kadar kente 7.3 milyonluk ek nüfus getirecek. Mikro klima üzerinde serinletici etkisi olan kuzey ormanları tahrip olacak. 2.5 milyondan fazla ağaç, 680 hektar SİT ve 931 hektar tarım alanı yok olacak. Projenin gündeme gelmesinden itibaren çeşitli protesto gösterileri düzenleyen çevreciler şu görüşü savunuyor: 'Su havzaları kirlenecek, kentte büyük çevre felaketi yaşanacak. Üstüne üstlük nüfus artacak. Oysa trafiği çözmek için daha az maliyetli ve doğa dostu projeler var. Bunların tartışılması engellenerek üçüncü köprünün tek çözümmüş gibi dayatılması, İstanbulluların projeler arasında seçim yapma hakkının ihlali demektir.'
Habertük