Kent Haberleri

6 Şubat'ın merkez üssüne 6.5 büyüklüğünde deprem uyarısı: Kahramanmaraş Fay Zonu kırılmadı, hazırlıklı olmak gerek! 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Deprem Araştırma Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, Kahramanmaraş Fay Zonu'na dikkat çekti ve deprem uyarısında bulundu. İşte o açıklama... 

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformunca sürdürülen proje çerçeveesinde 6 kişiden oluşan bilim ekibinin, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023'teki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta Göksun ve Andırın ilçelerinden geçen Savrun Fayı üzerinde açılan hendeklerdeki çalışmaları devam ediyor. 

KSÜ Deprem Araştırma Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop,  konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve proje çerçevesinde  Savrun Fayı üzerinde açtıkları 2 hendekte çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, Doğanşehir, Nurhak, Ekinözü ve Göksun'dan güneye doğru devam eden Çardak Fayı'nın kırılmasıyla yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremin çok yıkıcı bir etki gösterdiğinin altını çizdi ve bahse konu fayın Savrun Fayı'nı olumsuz etkilediğinin altını çizdi. 

Savrun Fayı ile ilgili şimdiye kadar çok farklı görüşler belirtildiğini aktaran Kop, bazı bilim insanlarının fayın uzunluğunu göz önünde bulundurarak 7 büyüklüğünde deprem üreteceğine dikkat çektiğini, azı bilim insanlarının ise söz konusu fayın varlığını bile kabul etmediğini söyledi. 

SAVRUN FAYI'NI NET OLARAK ORTAYA ÇIKARDIK

Proje çerçevesinde arazide ayrıntılı gözlem ve incelemelerde bulunduklarını söyleyen Kop, şu açıklamada bulundu:

"Türkiye Diri Fay Haritası ve arazide gözlemlediğimiz fay ilişkili morfotektonik yapıları dikkate alarak Savrun Fayı'nın geçtiği alanları tespit ettik. Yaptığımız kazıda Savrun Fayı'nı çok net bir şekilde belirledik. Fayın olmadığına ilişkin görüş bildirenlere karşın Savrun Fayı var ve hendekteki veriler fayın kuvaterner (jeolojide son 2,5 milyon yılda deprem üretmiş fay) aktivitesini de kesin şekilde belgeliyor. Bu nedenle bu fay olmayan ya da diri olmayan bir fay değil. Kuvaterner aktivitesi net olan, tekrarlanma periyodu ve son deprem tarihi gibi bilgileri yapılacak yaşlandırmayla ortaya çıkacak bir Savrun Fayı bulunuyor. Savrun Fayı, olmayan veya aktivitesi olmayan, ölü bir fay değil, bu fay kuvaterner aktivitesi kesin olan, geçmişte depremler üretmiş bir fay. Depremlerin ne zaman hangi aralıklarla ve en son ne zaman oluştuğunu yaş sonuçlarıyla tespit edeceğiz. Diri ve aktif olan fayların (Holosen) deprem üretip üretmediği veya hangi periyotlarda ürettiği konusunda, burada aldığımız örnekleri kısa süre içerisinde yaşlandırıp sonuca ulaşacağız."

Söz konusu fayın yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda Göksun'un güneydoğusunda Aslanbeyçiftliği civarından başladığına vurgu yapan Kop, 4-5 ana parçadan oluşan fayın Çiçeklidere'nin güneyinde sonlandığını ancak ovanın altından gittiğine ilişkin veriler gözlemlediklerini yani Adana'nın Kozan ilçesine kadar sürme ihtimali olduğunu açıkladı. 

6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR 

Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, hem depremzede hem de söz konusu faylar üzerinde yıllarca çalışma yapmış birisi olduğun dikkat çekti ve yakın civarda olacak farklı büyüklükteki depremlerin hissedileceğini söyledi. 

"Depremin büyüklüğüne göre bunlar yine ciddi sarsıntılar olabilir ve bu bakımdan da özellikle orta hasarlı ve ağır hasarlı binaların durumunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Yine zemin açısından çok kötü özellikler gösteren alanlarda yüksek katlı yapılaşmalardan kesinlikle uzak durulması gerekiyor" diyen Kop, Doğu Anadolu Fayı dışında Kahramanmaraş'ın 2. bir deprem kaynağı daha olduğunu, bunun Kahramanmaraş Fay Zonu olduğunu belirtti. 

"Maalesef depremin ardından süreçte biraz bu konuda spekülasyonlar oldu ama gerek MTA ve gerekse de tarafımızdan gerçekleştirilen çalışmalarda Kahramanmaraş Fay Zonu'nun varlığı ve aktivitesi konusunda şüpheye düşecek bir durumun olmadığı belgelenmiştir" diye konuşan fay, kentin içinden geçen bu fayın 6,5 büyüklüğüne ulaşabilecek bir deprem üretebileceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. 

Kop, 6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş kent merkezinde sarsıntı etkisinin hissedildiğini dile getirdi ve şu açıklamada bulundu:

"Yüzeydeki kırılma şehrin en az 15 kilometre kadar uzağında yaşandı. Kahramanmaraş Fay Zonu 6,5 gibi bir büyüklükte deprem meydana getirdiğinde fay zonunun geçtiği yerde yüzeyde kırılma meydana gelecek ve kuzeyden güneye doğru yer kabuğu hareket ederek bir miktar ötelenme yaşanacak. Dolayısıyla bu zon üzerindeki yapıların ciddi anlamda hasar görmesi ya da yıkılması kaçınılmaz olacak. Yani bizim şehrimizin merkezinden geçen böyle bir deprem kaynağımız bulunuyor ve henüz bu fay kırılmadı dolayısıyla, bu duruma karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor."

Asgari ücret net 25 bin TL olacak! 2025 zammı tek tek hesaplandı! 

Emeklilikte yaş, prim ve çalışma gün sayısı değişiyor mu? Emeklilik sistemiyle ilgili şok açıklama!

 İslam Memiş'ten altın için sert uyarı geldi!