10 / 09 / 2024

Emeklilikte yaş, prim ve çalışma gün sayısı değişiyor mu? Emeklilik sistemiyle ilgili şok açıklama!

Emeklilikte yaş, prim ve çalışma gün sayısı değişiyor mu? Emeklilik sistemiyle ilgili şok açıklama!

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin güncellenmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Emeklilik sistemi değişecek mi? Emeklilikte yaş, prim ve çalışma gün sayısı düşecek mi?



Emeklilik sisteminin nasıl ollacağı merak ediliyor. AKP'den gelen açıklama emekli olacak olan vatandaşları heyecanlandırdı. Peki, Emeklilik sistemi değişecek mi? Emeklilikte yaş, prim ve çalışma gün sayısı düşecek mi?

EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞİYOR MU?

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Güler, emeklilik sistemini incelerken dünyadaki örneklerin dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı esas alırsak emeklilikte üç tane başlık öne çıkıyor. Bir tanesi, ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş." dedi.

Avvrupa'da emeklilik yaşının 65-67 olduğunu söyleyen Güler, "Kimi ülkelerde de 70 yaşına kadar emeklilik yaş durumu vardır. Bu, sürdürülebilirlik çizgisi açısından önemlidir." dedi.

Daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemi inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Güler, "Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır. Ama şu an ülkemizde 2 çalışana 1 emekli olduğunu görüyoruz. Bizim daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Emeklilikte yaş, prim ve çalışma gün sayısı değişiyor mu? Emeklilik sistemiyle ilgili şok açıklama!

EMEKLİ MAAŞLARI ARTIRILACAK MI?

Güler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın desteğiyle en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olduğunu belirterek, "Bu desteğin uygulanmadığı takdirde emekli maaşı daha düşük oranda olacaktır. Dolayısıyla bu durum düzeltilmeli, bu durum sürdürülebilir hale gelmeli; daha dengeli, daha adil bir hale gelmeli.." diye konuştu.

2025'TE EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Yeni OVP'de yer alan 2024 yıl sonu için yüzde 41,5 hedefi tutarsa yılın ikinci yarısında resmi enflasyon yaklaşık yüzde 13,5 olması bekleniyor

İşçi ve BağKur emeklilerine yasa gereği yüzde 13,5 oranında zam yapılır. 

Memur maaşları ve memur emekli aylık artışları ise yaklaşık yüzde 9 civarında kalır. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklı yeni bir kazık yemiş olur.

OVP asgari ücrette hedef enflasyonun gündeme getirileceğini açıkça söylüyor. 2025 resmi enflasyon hedefi yüzde 17,5! Bunun anlamı 20 bin TL gibi bir asgari ücret dayatmasıdır."dedi. 

Emeklilere Eylül'e özel maaşa ek 16 bin 200 TL'lik fırsat! İşte Finansbank emekli promosyon...

Dul ve yetim aylıkları bu yıl ne kadar? Rakamlar bir bir açıklandı! İşte hisse hisse yeni zamlı dul ve yetim maaşları...

SGK malulen emeklilik listesini güncelledi! Hangi hastalıklara sahip olanlar erken emekli olabilir...

Geri Dön