Genel

61. Hükümetin programında çocuklu ve yalnız kadına daire verilmesi yer alıyor

Başbakan Erdoğanın hedefleri arasında tüm vatandaşlara, 7 gün 24 saat kamu hizmetine ulaşabilecekleri elektronik kart verilmesi, çocuklu yalnız kadınlara stüdyo daire ve sosyal destek sağlanması da var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 61. Hükümetin programında sosyal devlet ilkesi ön plana çıktı. Programda, çocuklu ve yalnız kadına daire verilmesi, evlenecek dar gelirlilere çeyiziyle birlikte ucuz taksitlerle TOKİ tarafından ev satılması, ayda 65 doların altında yaşayan kimse kalmaması gibi önemli hedefler yer aldı. Erdoğanın hedefleri arasında tüm vatandaşlara, 7 gün 24 saat kamu hizmetlerine ulaşabilecekleri elektronik kart verilmesi planı dikkati çekti. 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefinin de yer aldığı programa göre, gelecek 4 yılda, mali disiplin, enflasyonla mücadele ve istihdam esaslı yüksek ve sürdürülebilir büyüme konusundaki kararlılığa devam edilecek. Sermaye hareketleri ve ticaretin serbest olmaya devam edileceği sözü verilen programda vatandaşın da ihtiyaçlarını dikkate alan uygulamalar sürdürülecek. Makro politikaların da yer aldığı programa göre, tek haneli rakamlara inmiş enflasyon ve faiz oranları kalıcı hale gelecek. Enflasyon hedeflemesi para politikası olmaya devam edecek. Hükümet ve Merkez Bankası tarafından enflasyon hedefleri 3 yıllık vadede belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacak. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürecek. Merkez Bankası, para politikası ve kullanacağı araçları bağımsız şekilde belirlemeye devam edecek. Başbakan Tayyip Erdoğan, tarafından açıklanan hükümet politikaları arasında yüksek teknolojiye teşvik de yer alıyor. Programa göre, Türk malı otomobilin üretimine teşvik verilecek. Rafineri inşası, elektrikli otomobil imalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları ve parçalarının imalatı konularında teşvik sistemini güçlendirerek yurt içi üretim kapasitesi artırılacak. Savunma sanayinde 2023 yılında kendi milli tüfeğini, topunu, takını, helikopterini, uçağını, uydularını tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir Türkiye hedefleniyor. Üretim ve ihracatın ithalata olan bağımlılığını azaltmak amacıyla da ara malı ve yatırım mallarında yurt içi üretim kapasitesini artırıcı politikalar sürecek. Bu hükümet döneminde yıllık ihracat 200 milyar dolara ulaşacak.

ENERJİ YATIRIMLARI ARTACAK
Uluslararası enerji fiyat hareketlerinin cari açığı doğrudan etkilediği belirtilen programa göre, yenilenebilir enerjinin payı artırılacak. Bu hedef doğrultusunda nükleer santrallere yönelik çalışmalar hızlanacak

Ayda 65 doların altında geçinen kalmayacak

> 2015te aylık geliri 65 doların altında olan vatandaş kalmayacak. 2023 için temel hedef mutlak yoksulluğu ortadan kaldırmak.
> Yoksul ailelere teslim
edilmek üzere 100 bin yeni konut yapılacak ve bunları aylık 100 lira taksitle verilecek.
> Dar gelirli gençlerden evlenenlere 20 yıl geri ödemeli çeyizi içinde ev sağlanacak.
> Çocuklu yalnız annelere stüdyo daire ve beraberinde sosyal destek sağlanacak.
> Nüfusu 25 binin altındaki belediyelere su vve kanalizasyon projeleri için yüzde 50 hibe sağlanacak.
> 2013ten itibaren her yıl 400 bin işsiz aktif işgücü programlarından yararlandırılacak. Meslek Edindirme Projesiyle her yıl 200 bin kişi olmak üzere 5 yılda toplam 1 milyon işsiz işe yerleştirilecek. İŞ-KURa kayıtlı her işsizin bir iş ve meslek danışmanı olacak. Bu amaçla 2 yılda iş ve meslek danışmanı istihdam edilecek.

Türkiye genelinde 29 sağlık bölgesi oluşturulacak

> Halen 120 bin olan doktor sayısı 2015te 130 bine, 163 bin olan ebe ve hemşire sayısı 238 bine çıkaracak.
> 2015te nitelikli yatak oranı yüzde 45e yükselecek, aile hekimi başına ortalama 3 bin 200 nüfusun düştüğü bir yapı gerçekleşecek.
> Ülke genelinde 29 sağlık bölgesi oluşturulacak.

Yeni program reformcu ve dinamik

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, 61. Hükümetin programını, reformcu ögeleri öne çıkan, dinamik, akılcı bir büyüme ve refah bir program olarak niteledi. Programda ayrıca ekonomik unsurlar kadar kişiyi ön plana çıkaran demokratik ve sosyal unsurların da çok kuvvetli olduğuna dikkat çeken Rızanur Meral, şu değerlendirmelerde bulundu: Özellikle toplumun tümünü kucaklayıcı yeni anayasa, elektronik vatandaşlık kartı ve yeni sağlık projeleri vatandaşın yaşamını kolaylaştırıp sosyal barışı kuvvetlendirirken, yeni ulaştırma, şehircilik projeleri ve cari açığı kapatmaya yönelik tedbirler de işsizliği azaltarak, kişi başı milli geliri artıracaktır.

Türkiye yeni projelerle şantiye alanına dönecek

> 2015te Türkiyenin elektrikte kurulu gücü 62 bin megawatta (şu anda 50 bin megawatt) çıkacak.
> Şu anda 71 ilde doğal gaz var. 4 yıl içinde doğalgazsız il kalmayacak.
> Ankara İstanbul hızlı tren hattı, Boğaz demiryolu tüp geçişi tamamlanacak.
> Türkiyenin hızlı tren hatları uzunluğu 2015te 3 bin 500 kilometreye ulaşacak.
> Özel sektörün üniversite açmasının önünde engel kalmayacak. Şu anda vakıf modeliyle açılabiliyor.
> Kanal İstanbul başlayacak, iki yakaya iki yeni şehir, üçüncü havaalanı ve köprü tamamlanacak.
> Taksimdeki topçu kışlası yeniden inşa edilecek trafik yer altına alınacak.
> İzmir ve Diyarbakır için açıklanan tüm projeler tamamlanacak.
> Toplam bölünmüş yol uzunluğu şu andaki 20 bin kilometreden 2015te 26 bin kilometreye çıkacak.
> Ankaraya yeni Adalet Sarayı, yeni stadyum yeni fuar merkezi inşa edilecek. Ankara hızlı trenin merkezi olacak. Ankara merkezli 3 otoyol projesi tamamlanacak.
> Türkiyenin 2023 yılında 750 uçaklık filosu ve yılda 350 milyon kişilik havayolu sektörü olacak.

İhracatımız 4 yıl içinde 200 milyar dolara ulaşacak

> Tek haneli rakamlara inmiş enflasyon ve faiz kalıcı hale getirilecek.
> Dalgalı döviz kuru rejimi devam  edecek.
> İhracat odaklı üretim stratejisine geçilecek. 2015 yılı itibariyle ihracat 200 milyar dolar seviyesine çıkacak.
> 2013 yılından itibaren her yıl 400 bin işsiz mesleki eğitim, toplum yararına çalışma ve staj programları gibi aktif piyasa programlarına katılacak.


Oğuzhan Şahin/Türkiye