Ekonomi

Hükümetin dolarla ilgili sır planı ortaya çıktı! Yükselecek diye bekleyenlere kötü haber mi?

Dolar kuru yeni haftanın ilk gününde, yüzde 1'e yakın artış yaşadı. Dolar, serbest piyasada 16,57 lira civarında, euro ise yüzde 1,1 yükselişle 17,78 liradan işlem gördü. Hükümetin dolar konusundaki beklentisi ve planı ortaya çıktı. İşte detaylar...Haftaya 16,49 TL liradan başlayan dolar kuru kısa sürede 16,57 TL'ye ulaştı

Türk lirasındaki değer kaybı sürüyor. Haftaya 16,49 TL liradan başlayan dolar kuru kısa sürede 16,57 TL'ye ulaştı. Euro ise haftanın ilk gününe 17,74 TL seviyesinden başladı ve 17,79 TL'ye kadar çıktı.

Döviz kurundaki hareketlilik yukarı yönlü devam ederken hükümetin dolarla ilgili sır planı da ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, doların seyriyle ilgili dkkat çeken açıklamalar yaptı.

Gürcan, 'Rusya Ukrayna savaşından sonra kurda hafif bir oynama, kur dengesinde yukarı yönlü hareket yaşanmış olsa da yatay seyrin yıl sonuna kadar devam edeceğinden eminiz. Önceki dönemler gibi hızlı bir hareketlenme beklemiyoruz. Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile Türk lirası mevduatlarının ortalama vadesi uzadı. Geçtiğimiz yıl ortalama vade 1 aya kadarken şu an itibariyle 3 ay ve üzeri vadeli mevduatların payı yüzde 20.9’a yükseldi. Geçen yıl aynı rakam 10.3’tü. Burada da iki katı bir artış oldu' dedi.

 

 

Öte yandan Hürriyet yazarı Hande Fırat, enflasyon ve dolarda fırtınanın çok kuvvetli bir şekilde devam edeceğini duyurdu. Ekonomide farklı bir yöntem izlenmesinin ufukta görünmediğini ifade eden Fırat, "Faiz sebep enflasyon sonuçtur" anlayışının devam edeceğini açıkladı.

Fırat, Ankara'nın enflasyon ve dolar planını "Ankara’nın hedefinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile swap anlaşmalarını bir an önce imzalanması var" şeklinde özetledi.

 

 

Öte yandan Erdoğan, Hande Fırat'ın "Ufukta benimsenen yeni ekonomik modelden dönüş yok" açıklamasını destekleyen açıklamalarına bugün de devam etti.

Erdoğan, "Kimse bizden şunu beklemesin, bu iktidar faizi artırmayacaktır. Tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz. Gelişmiş ülkelerin hiçbiri bu aşamada faizlere enflasyona göre olması gereken seviyelere yükselterek cari açık verme dolayısıyla devasa işsizlik sorunları ile karşı karşıya gelme riskine girmez, giremez. ‘Sayın başkan niçin faizleri düşürmekten bahsediyorsun…’ benim derdim şu, bu ülkede yatırımcı birinci derecede kamu bankaları ile bunu ileride özel sektör bankaları da dahil olursa özel sektörler bankalarıyla da düşük faizle sağladığı krediyle yatırıma girsin. Mevcut yatırımlarını daha da genişletsin. Bununla istihdam sağlayalım, bununla üretimi artıralım, bununla ihracatı daha da artıralım ve bununla evet büyümeyi sağlayalım. Bu oldukça işsizlik de bugün olduğu gibi daha da azalacaktır. Dünya milli gelirinin yüzde 70’ini oluşturan bu ülkelerin yaşadığı sancılar tabii olarak herkesi etkiliyor.

Çin ve Japonya’nın parasal genişlemeye ve faiz indirimine gitmelerinin, paralarına bilinçli olarak değer kaybettirmelerinin sebebi bu fırtınadan kaçma çabasıdır. Gerisinde 20 yıllık bir fiziki ve beşerî hazırlıkla bu sürece giren Türkiye ise fiyatlardaki fahiş artışların yol açtığı sıkıntılara rağmen kendi programıyla hedeflerine doğru ilerlemeyi sürdürüyor. Bütçe gerçekleşmelerimiz pek çok alanda yaptığımız ciddi vergi indirimlerine ve enerji ödemeleri kaynaklı kimi sapmalara rağmen gayet iyi seviyededir. Ülkemizin zaten sınırlı olan kaynaklarını doğrudan ücretlilere, istihdamı artıran sanayicilere, ihracatçılara, turizmcilere, yatırımcılara, esnaf ve sanatkarlarımıza aktararak çok yönlü faydalar sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

Memur-Sen'den 3600 ek gösterge çalışmasıyla ilgili şaşırtan açıklama: Yansımasını bilmiyoruz

Emekli ve memur maaşına 2 bin 893 lira zamla net 9 bin 322 lirayı bulan artış açıklandı

Asgari ücret emekli memurlara ek zam ve maaş ödemesi! Bakan Bilgin'den sürpriz açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete gelecek zam miktarını açıkladı: İşçimizden esirgemeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sürpriz maaş zammı çıkışı: 4 bin 400 lira olacak

Bayram öncesinden her ailenin hesabına para yatacak! Başvurular e-devlet üzerinden olacak tarih belli oldu

TMO buğday fiyatını açıkladıktan sonra paranın hesaplara nasıl geçeceği belli oldu! Çiftçilere ödeme uyarısı

Bakan Bilgin'den emekli ve memur maaş zamlarıyla ilgili flaş açıklama! Kimse beklemiyordu yeni tarih verdi