Ekonomi

'Merkez Bankası para basacak enflasyon yüzde 200'ü aşacak'

Asgari ücrete ve maaşları zam, EYT hamlesi ve diğer düzenlemeler için Merkez Bankası'nın 30 milyar dolar karşılığı Türk lirası basacağı gelecek yılın ortalarında ise krizin çok daha derin bir şekilde kendini göstereceği iddia edildi.Zelyut, "Türkiye'nin son 20 yılda yanlış ekonomi yönetiminden dolayı girdiği enflasyon - kur sarmalı, AB'nin enerji krizi, Fed'in faiz artırımları bütün bu üçlü fırtına birleşip Türk halkını vuruyor

İktidarın seçimlere giderken büyük bir para basma hamlesi başlatarak 'seçim müdahalesi'nde bulanacağını belirten piyasaya analisti Evren Zelyut, Mayıs 2023'te Türkiye ekonomisinin çok daha büyük bir krizin içinde olacağını iddia etti. Zelyut, "Türkiye'nin son 20 yılda yanlış ekonomi yönetiminden dolayı girdiği enflasyon - kur sarmalı, AB'nin enerji krizi, Fed'in faiz artırımları bütün bu üçlü fırtına birleşip Türk halkını vuruyor. AKP seçimlere giderken bütün bu fırtınayı yumuşatmak için 30 milyar dolarlık bir müdahaleyi planladı. Ancak sonucu çok daha ağır olacak" dedi.

"Enflasyon yüzde 200, dolar kuru 22-23 lira olacak"

Merkez Bankası'nın 30 milyar dolar karşılığı para basarak müdahalede bulunacağını belirten Zelyut bununda enflasyonun yüzde 200'leri bulmasına neden olacağını ifade etti. Zelyut, "Bu 30 milyar dolarlık müdahale yapıldığında mayıs ayına kadar işler kötü görünmese de mayıs ayından sonra işler çok değişecek. Bu müdahale mayıs ayından sonra dolar taleplerini, gayrimenkul taleplerini çok artıracak, enflasyonu daha da azdıracak. Enflasyonun gideceği yeri seçimlerden sonra 200'ü devirecek, kurlar 22-23 liranın üzerine çıkacak. Haziran'dan sonra enflasyon vurup kıracak. Seçim sonrasında 2001 krizinde uygulanan acı reçetenin 4-5 kat daha acısını Türk halkı içmek zorunda kalacak. Çok sıkıntılı günler bizi bekliyor" şeklinde konuştu.

Ekonomi Yazarı Remzi Özdemir de para basılacağı sinyalini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret zammı ve maaşlara yapılacak zamlarla ilgili açıklamasıyla bizzat kendisinin verdiğini belirterek, "Merkez Bankası kasası 60 milyar dolar ekside olan bir banka. Ekonomik çöküntüde Mayıs-Haziran'da zirveyi görürüz. Mayıs ayında büyük bir krizi yaşamış olacağız. Ekonominin sarmala girdiğini, ciddi bir kur ve fiyat krizi yaşandığını göreceğiz. Tehlike çok büyük" dedi.

Global fırtına yaklaşıyor

Kredi notunun düşürülmesinin çok önemli bir ekonomik gelişme olduğunu belirten Özdemir, normal şartlar altında ağır etkileri olacak bir gelişme olduğunu ancak hafta başında dövizde ve borsada etkilerinin görülmeyeceğini belirterek, bunun sebebin de iktidarı kapalı bir ekonomi yaratmasına bağladı. Kredi notunun yeniden yükselmesinin 4-5 yılı bulabileceğini belirten Özdemir,  yurtdışında iki büyük bankanın yaşadığı krizin de domino etkisi yaratabileceğine dikkat çekti. Deutche Bank & Credit Suisse hisselerinin düşmesi ve iflas söylentilerinin çıkmasıyla büyük bir global dalganın gelmekte olduğunu anlatan Özdemir, Türkiye'nin yaklaşmakta olan büyük fırtına karşı hazırlıksız olduğunu söyledi. Özdemir, "İki büyük dünya devi banka büyük bir krize girdi, artık batık gözüyle fiyatlanıyorlar. Küresel anlamda da global bir fırtına var. Bu iki bankanın hisseleri cuma günü yüzde 3-4 düştü. Çok ciddi bir global krizin eşiğindeyiz istediğiniz kadar kapalı devre ekonomiye sahip olun bu fırtınaya karşı direnme şansımız yok. İki büyük bankanın başlattığı kriz domino taşı gibi diğer kuruluşları da etkileyecek. Biz yurt dışına bağımlıyız. Yurt dışında olup biten her şey bizi etkileyecek. Yurtdışında olan olaylara kayıtsız kalamayız" diye konuştu.

 

TCMB, bu yılın en fazla altın alımı yapan bankası oldu

Son dakika! Merkez Bankası'ndan KKM değişikliği

Merkez Bankası piyasayı 80 milyar lira fonladı