02 / 05 / 2024

62 Türk inşaat firması Katar'a yapı malzemesi satacak

62 Türk inşaat firması Katar'a yapı malzemesi satacak

İstanbul Ticaret Odası'nın önceki gün başkent Doha'da açtığı Türk ihraç ürünleri fuarı Katar Başbakanı'nın isteğiyle sürekli hale gelecek



Başbakan Al Thani, ülkesinde 'Türk ticaret merkezi' kurulması için İTO'ya yer tahsis etme kararı aldı. Kurulacak merkezde Türk şirketleri ürünlerini dev projelerin yürütüldüğü ülkede 365 gün tanıtma imkanı bulacak. Fuarın açılışı dolayısıyla Katar'a gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ülkenin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Jabr Jassim Al Thani'yi ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından bir açıklama yapan Bakan Ergün, Katar Başbakanı'nın Türkiye ile siyasî ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini söyledi. Katar yönetiminin Türk işadamlarına ülkelerindeki yatırımlarda öncelik tanıyacağını ifade eden Ergün, Başbakan Al Thani'nin Doha'da 'Türk ticaret merkezi' kurulması için kendilerine yer tahsis edeceğini açıkladı. Ergün, "Bundan sonra Doha'da Türk ürünlerinin sürekli sergilendiği sabit bir fuar merkezi, bir iş merkezi oluşacak. Orada firmalarımızın showroom'ları sürekli olarak bulunabilecek. Türk ürünlerinin dünyaya açılacağı bir imkan olacak." dedi. Bakan Nihat Ergün, Katar enerji ve sanayiden sorumlu Devlet Bakanı Dr. Saleh Al Sada'yı da ziyaret etti. Söz konusu toplantıda, Türkiye ile Katar arasında yapılması planlanan doğalgaz boru hattı projesi masaya yatırıldı.

Türkiye'nin yurtdışında açtığı en büyük ihracat fuarını Katar uluslararası işbirliğinden sorumlu Devlet Bakanı ve Ticaret Bakan Vekili Dr. Khaled bin Mohammed Al Attiyah da gezdi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile birlikte stantları ziyaret eden Al Attiyah, Beko'dan, Katar'a showroom açma sözü aldı. Katarlı Bakan, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'tan da ülkesine yatırım yapmasını istedi. Katar Kültür ve Sanat Bakanı Dr. Hamad Al Kawai ise fuarda Türk kültürünün İslam ile iç içeliğini anlatan hat sanatı sergisini gezdi ve İstanbul'un Arapların kültür başkenti olduğunu dile getirdi. Katarlı Bakan, fuarın açılışı için ülkesine gelen dizi oyuncuları Kıvanç Tatlıtuğ, Songül Öden ve Tuba Büyüküstün'le hatıra fotoğrafı çektirdi.

SİNPAŞ'TAN ORTADOĞU'DA DEV İŞBİRLİĞİ

15 bin metrekare alan üzerine kurulan fuarda 203 firma stant açtı. 62 Türk inşaat firması da Katar'a yapı malzemesi satmak için bir şemsiye altında toplandı. Constrall isimli şirketin yüzde 50'si Türklere ait. Diğer yarısına ise Katarlı Al Hassan ailesi ortak oldu. Şirketin Türk tarafında Sinpaş ile Exim Holding başı çekiyor. Ortak şirket, başta Katar olmak üzere Körfez ülkelerine inşaat malzemeleri ihracatı yapacak.
Arif BAYRAKTAR/Zaman


Geri Dön