7 maddede site yönetimleri yapısalı!
Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimleri yapısalı" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...
1. Ticari veya sosyal ne maksatla oluşturulmuş olursa olsun tüm organizasyonların yapısalı vardır, olmalıdır da…
2. Bu yapısal başlıca hukuki-mali-idari-sosyal ayaklardan oluşur. Hukuk, devletçe; mali, muhataplarca;idari, organizasyonlarca, sosyal ise toplumca takip ve yaptırım altındadır.
3. Site yönetimlerinde bu yapısallık; mevzuata uygun yönetimin oluşturulması ve yürütülmesi hukuki, yine mevzuatlar çerçevesinde avansların gerekçeli toplanması ve giderlerin bu avanslardan karşılanması sonrasında gerekçeli hesap verilmesi mali, verilecek hizmetin kaliteli ve ekonomik olması için kurulacak organizasyon ile iş akış-işleyişi idari, malik-sakinlerin diline, dinine,cinsiyetine vs. bakılmaksızın site kültürünü hayata geçirmek-geliştirmek, sosyal özellik olarak bulunur.
4. Hukuki yapı: Site tüm her şeyiyle maliklerin, başka bir deyişle malikler birliğinindir. Belli bir arazinin parselleştirilmesi, sonrasında kat irtifakının kurulup, oturuma açılması detayları diğer kanunlara atıf yapsa da temel olarak 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ağırlıklı bir mevzuat çerçevesinde olur. Bu kanun, anagayrimenkulün oluşması-inşasından yönetimine, icabında sona erdirilmesine kadarki tüm mevzuatın temelini oluşturur. Kitabın ilerleyen sayfalarında site yönetiminin hukuki yapısı üzerinde detaylı olarak durulacaktır.
5. Mali yapı: Site yönetimi her ne kadar tüzel kişiliğe sahip olmasa da hizmet ve idari yapılarının giderlerinin karşılanması gerekliliğinden dolayı işletme projesi olarak bilinen tahmini bir bütçe söz konusudur. Bu bütçe site temel hizmetleri ve-veya demirbaşların giderlerini karşılamak üzere maliklerden mevzuatın bir parçası olan yönetim planında belirtilen esaslar çerçevesinde duyurulan-toplanan avanslardan oluşur ve hesabı da kat maliklerine ibraya sunulur. Mali yapı detayları,sitenin bağımsız bölüm sayısı ve tesislerinin boyutuna göre farklılıklar gösterdiğinden, kitabın detaylı olarak yer almıştır.
6. İdari yapı: Sonuçta, adından da anlaşılacağı gibi, site yönetimi; yönetimler bütünüdür: Güvenlik,temizlik,teknik,peyzaj vs. hizmetlerle muhasebe takibi gibi hizmetlerin verimliliği ancak organize bir idari yapıyla mümkündür.İdari yapının temeli personel-malzeme-eğitim-prosedür dörtgenli, yönetim becerisinin sergilenebildiği iş akış ve işleyişlerinin tanımlandığı organizasyondur. Bu konuda kitabın 4. bölümünde detaylı olarak ele alınmıştır.
7. Sosyal yapı:Siteler, farklı kültür, inanç, yaşam tarzındaki insanların malik-sakinlik gibi sıfatlarla bir araya geldiği yaşam alanlarıdır. Bu birliktelik uzun sürelidir ve yalnızca mevzuatlara bırakılamaz. Bu birliktelikte toleransın çok ileri seviyede olması gerekir ki bu da ancak komşuluk gibi bir müessese ile yakalanabilir. Bu müesseseyi kurmak site yönetimlerinin temel misyonu olmalıdır. Konu, birlikte aynı yaşam tesisinde bulunmanın önemine istinaden çeşitli tecrübeler aktarımı detayları ile kitabın bir çok bölümünde ele alınmıştır.
Nihat Dönmez / Site Yönetimleri Danışmanı
21 maddede site yönetimlerinin idari yapısı!