'Emlak vergisi yapılandırma' 7 soruda tüm detaylarıyla!
Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren borç yapılandırması 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsıyor. Bu fırsattan faydalanmak isteyen mükelleflerin 31 Aralık 2020'ye kadar ilgili kuruma başvuru yapması gerekiyor. İşte tüm merak edilenler...
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda onaylanıp kabul edildi. Kanun teklifi kapsamında borçlar yapılandırılabilecek. Peki emlak vergisi yapılandırma başvurusu nasıl yapılandırılır? Emlak vergisi yapılandırma ne zaman 2021? İşte 7 soruda 'emlak vergisi yapılandırma' tüm detaylarıyla...
1- Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?
Milyonlarca vergi mükellefi ''Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?'' sorusunun cevabı merak ediyor. Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve teyit etmek isteyen vatandaşların belediyelere gitmeleri veya internet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi'nden öğrenebiliyor.
2- Emlak vergisi borcu nasıl silinir?
- 2020 yılı emlak değerleri muhtarlıklardan veya belediyelerden öğrenebiliyor.
- Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler de yine bu işlem için belediyeden veya online işlemlerden öğrenebiliyor.
- Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, bu sistem ile sorgulama yapılabiliyor. Aynı zamanda ödemeler de internet üzerinden online bir şekilde gerçekleşebiliyor.
- Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden de sorgulama işlemi yapılabiliyor.
- T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı Seri No ile Annenizin Kızlık Soyadı gibi bilgilerin girilmesi ve güvenlik kodunun onaylanması gerekiyor. Akabinde açılan ekranda borç sorgulanabiliyor.
Sorgulanan borç, başvuru yapılmasının ardından kapatılıyor.
3- Emlak vergisi borcu nasıl hesaplanır?
Gecikme faizi/zammı silinecek.
Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak.
İlk taksit süresi içinde peşin ödeme yapılırsa Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim gerçekleşecek.
Taksitli ödemelerde anapara ve YİÜFE tutarından oluşan borç, belirlenen katsayılarla hesaplanacak.
4- Emlak vergisi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?
Emlak vergisi yapılandırma başvurusu vergi, öğrenim veya katkı kredisi, idari para cezası borçları için başvurular internetten www.gib.gov. tr, e-devlet (www.turkiye. gov.tr) adreslerinden ya da ilgili vergi dairesine şahsen veya posta yolu ile gerçekleşebilecek.
SGK'ya borçlar için ise işverenler başvurularını e-Sigorta kanalıyla internetten yapabilecekleri gibi, elden ya da posta yoluyla SGK müdürlüklerine gerçekleştirebiliyor. Genel Sağlık Sigortası borçları için başvuru şartı aranmazken, emlak vergisi ve su borçları için başvuru adresi belediyeler...
5- Emlak vergisi borcu ne zaman ödenecek?
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları'na (YİKOB) bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 1 Şubat'a, SGK'ya ödenecek tutarların ilk taksiti ise 1 Mart tarihine kadar ödenecek.
6- Ödemeler aksatılırsa ne olacak?
Yapılandırılan borcun ilk 2 taksitinin süresinde ve tam ödenmesi şart. Eğer bir takvim yılında 2 taksit zamanında ödenmezse, borçluya bir şans daha verilecek.
Yapılandırma yapılan borcun taksitinin bir kısmı ödenmezse, ödenen tutar yapılandırma kapsamında kalacak. Kalan borç ise ilgili mevzuata göre takip ve alınabilecek. Ödemeler banka kartı ve kredi kartı ile de gerçekleşebilecek.
7- Yapılandırmada taksit süresi değişebilir mi?
Tercih edilenden daha kısa süre içerisinde ödeme tamamlanabilecek. Bu durumda ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.