05 / 05 / 2024

8 kurum yeni enflasyon tahminini peş peşe açıkladı!

8 kurum yeni enflasyon tahminini peş peşe açıkladı!

Ülkemizde 2023 yılı enflasyon beklentileri ayrışıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz artışlarına rağmen enflasyon beklentilerinin yüksek olduğunu açıkladı. Gündemden düşmeyen asgari ücret zammı enflasyon beklentilerini etkilerken, 8 kurumun enflasyon tahmini de dikkat çekti...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023 yılının Aralık ayında politika faizini yüzde 42,5 çıkarmıştı. Fakat enflasyon geçen yılın ayında yüzde 2,93'te kalarak yıllık bazda yüzde 64,77'ye yükseldi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan ekonomistler, asgari ücret zammı sebebiyle enflasyon beklentilerinin daha da yükselebileceğini belirtiyor. Gündemden düşmeyen asgari ücret, 2024 yılı için yüzde 49'luk artışla 17 bin 2 Türk Lirası şeklinde belirlenmişti.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, bu hafta içerisinde Aralık 2023 dönemine ait Hazine bütçe gerçekleşmelerinin açıklanacağını ve küresel piyasalarda başlayacak olan Davos Dünya Ekonomik Forumu'nun takip edileceğini kaydetti.

Fakat, enflasyonun geçen seneyi yüzde 64,77 aralık ayını da yüzde 2,93 seviyesinde tamamlamasından sonra 2024 yılına ilişkin enflasyon tahminlerinin piyasalarda ayrıştığı belirtildi. Gazeteduvar'ın haberine göre, ekonomistler bu farkın en büyük nedeninin güçlü faiz artışı yapsa da Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi ve algıyı henüz düzeltememesi olduğunu dile getirdi.

8 kurum yeni enflasyon tahminini peş peşe açıkladı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" şeklinde teyit ederken, not görünümünü iki gün önce "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.


8 kurumun enflasyon tahminleri şu şekilde:

- TCMB - yüzde 36,
- OVP - yüzde 33,
- Garanti BBVA Yatırım - yüzde 45,
- Deniz Yatırım - yüzde 40-45,
- İş Yatırım - yüzde 42,
- Halk Yatırım - yüzde 39,5,
- Gedik Yatırım - yüzde 42,
- Alnus Yatırım - yüzde 42,
- İnfo Yatırım - yüzde 39,2,
- Yatırım Finansman - yüzde 42,2 tahmin belirtti.

Ayrıca Reuters’in anketlerinde ekonomistlerin senesonu beklentisi yüzde 42,85 şeklinde olurken, Anadolu Ajansı Finans’ın anketinde beklenti yüzde 42,39 şeklinde olmuştu. Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Moody’s yüzde 45, Fitch ise yüzde 38 seviyesinde sene sonu enflasyon beklentisine sahip olduğunu kaydetti.

 

İki ilde satılık 14 arsa!

TOKİ'den Şubat 2024 müjdesi! 8 yeni projede 2 bin 979 konut geliyor!

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran 33 hisse!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön