27 / 12 / 2024

9 aylık dönemde bireysel borçlanma enflasyonun üzerinde büyüdü!

9 aylık dönemde bireysel borçlanma enflasyonun üzerinde büyüdü!

Tarım, madencilik, imalat sanayii, enerji, inşaat ve hizmetler sektörlerinin toplam kredi hacmindeki büyümesi yüzde 35,1 olurken; tüketici kredisi ve kredi kartları ile bireysel borçlanma yüzde 57,9 olarak gerçekleşti.



Yılın ilk dokuz ayında finansal kaynakların arz yerine tüketime yönelmesi devam etti. Tarım, madencilik, imalat sanayii, enerji, inşaat ve hizmetler sektörlerinin toplam kredi hacmi, enflasyonun altında bir cari artışla reel olarak daralma yaşarken; tüketici kredisi ve kredi kartları ile yapılan bireysel borçların hacmi enflasyonun üzerinde artarak reel olarak da genişledi.

Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır’ın konuyla ilgili yazısı şöyle: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun eylül ayı sektörel kredi verilerine göre, ekonominin arz ayağına yönelik banka kredilerinin toplam hacmi ilk dokuz ayda net yüzde 35,1 artarak 7 trilyon 945 milyar lira olarak gerçekleşti. Tüketicilere açılmış konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri ile kredi kartı borçlarının toplamı ise yüzde 57,9 artışla 2 trilyon 840,9 milyar liraya yükseldi.

TÜFE bazında yüzde 49,86 olan dokuz aylık enflasyonla indirgendiğinde bireysel borç hacminin reel olarak 5,4 büyüdüğü, buna karşılık üretici sektörlerin toplam kredi hacminin yüzde 9,8 daraldığı ortaya çıktı.

TÜKETİCİYE 1 TRİLYON TL VERİLDİ

Toplam bireysel borç bakiyesi bu dönemde net 1 trilyon 42,1 milyar lira büyüme gösterdi. Bu artışın da 668,4 milyar lira ile büyük bölümü, eylül sonunda1 trilyon 354 milyar liraya ulaşan kredi kartı borç bakiyesinde gerçekleşti. Kart borçları dokuz ayda cari olarak yüzde 97,5, reel bazda yüzde 31,8 büyüme yaşadı.

Aynı dönemde cari olarak yüzde 33,6 artışla 373,7 milyar liraya ulaşan tüketici kredilerinin ise reel bazda yüzde 10,9 daraldığı belirtildi. Taşıt kredileri yüzde 18 artarken, konut kredilerinde yüzde 17,4, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 9,6 daralma oluştu.

9 aylık dönemde bireysel borçlanma enflasyonun üzerinde büyüdü!

HİZMETLERDE YÜZDE 11,5 DARALMA

Büyüklüğü ile orantılı olarak kredi bakiyesi en yüksek ana sektör olan hizmetlerin toplam kredi hacmi, dokuz ayda cari olarak yüzde 32,7 büyüdü ve 3 trilyon 517,5 milyar liraya yükseldi. Bankalar hizmetler sektörünü bu dönemde net 866,7 milyar lira fonlamış oldu.

Toptan ve perakende ticaret, dokuz ayda 341,9 milyar lira ile net kredi artışı yaşadı. Bunu net 141,4 milyar lira ile emlak komisyonculuğu, kiralama ve işletmecilik, 133,1 milyar lira ile taşımacılık, depolama ve haberleşme, 72,7 milyar lira ile turizm sektörü takip etti. Kredi hacmi finansal aracılıkta net 60,3 milyar, savunma sanayiinde 42,1 milyar, sağlıkta 18,2 milyar, eğitimde 7 milyar lira artış gösterdi.

İMALAT ENFLASYONUN ALTINDA

 Milli gelire en çok katkı yapan imalat sanayiinin kredi hacmi de cari olarak yüzde 40,6 oranında net 691 milyar lira yükselişle 2 trilyon 393,2 milyara ulaştı. Sektörün kredi hacminde reel bazda ise yüzde 6,2 daralma oldu. Eylül sonu itibarıyla imalat alt sektörleri içinde en büyük kredi hacmi ise 414,7 milyar lira ile metal ana sanayiinin. Bu alt sektörü 354,9 milyar lira ile tekstil, 308,7 milyar lira ile gıda, 258,1 milyar lira ile ulaşım araçları, 208,7 milyar lira ile kimya takip ediyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön