28 / 04 / 2024

9 maddede site yönetiminde tebligatlar!

9 maddede site yönetiminde tebligatlar!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetiminde tebligatlar' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1.    Site yönetimleri, tüzel kişiliksizlikten  dolayı, yaptırım gücü olmayan organizasyonlardır.

2.    Site yönetiminin kanun hükümlerinden kaynaklanan takipleri yapması da ancak kanun hükümlerine uygun süreçleri yönetmesi ile mümkündür.

3.    Yukarıda bahsettiğimiz, tüm süreçler tebligat üzerine kuruludur.

4.    Alınmış bir karara muhalefetin hukuki  takibe konu edilmesi ancak muhataba tebligat ile mümkündür.

5.    Burada bahsettiğimiz tebligat KMK madde 29 hükümdeki tebligattır, toplantılara çağrı tebligatı yapıldıktan sonra , o toplantılarda kanuna muhalif olmayacak şekilde alınan tüm kararlar tüm malikleri bağlar.

6.    Kat malikleri kurulu olağanüstü toplantısına çağrıda  (KMK madde 29)  usulüne uygun yapılan tebligattan sonra kanunda ayrıca, katılmayanlara  toplantı sonuçlarının gönderileceğine ilişkin bir tebligat zorunluluğuna ilişkin  bir hüküm yoktur.

7.    Başka bir tebligat hükmü de KMK madde 41’de denetim raporlarının maliklere tebliği ile ilgilidir.

8.    Yargıtay kararlarında, tebligat konusu usulen çok ciddiye alındığından, site yönetimlerinin zaten sınırlı olan bu yaptırımları uygulayabilmesi ancak usulünce tebligatların yapılması ile hukuki sağlamlığa alınabilir.

9.    Zaten, kanun koyucu da tebligat konusunda, ilgili kanunda (TEBLİGAT KANUNU) ek bir madde ile site yönetimlerine büyük kolaylıklar sağlamıştır:
“Bağımsız bölüm sahiplerine tebligat: Ek Madde 1 – (6/6/1985 - 3220 sayılı Kanunun 20 nci maddesi gelen numarasız ek madde olup teselsül için numaralandırılmıştır.) Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligatlar bu adrese yapılır. Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır. (Ek: 19/3/2003-4829/17 md.) Bağımsız bölümde fiilen oturan yoksa ilân tahtasına asılan tebligat örneği bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.”


Nihat Dönmez  / Site Yönetimleri Danışmanı

www.siteyonetimkitaplari.com
 

11 maddede site yönetiminde denetim ve denetçi!
 


Geri Dön