Genel

9 şehirde 9 gökdelenle yükseklik yarışı!

1930’da New York’ta yapımı tamamlanan Chrysler Building’den bu yana en uzun gökdeleni yapmak hem ülkeler hem de şirketler için bir prestij unsuru oldu. Bu yarış özellikle zengin Arap ülkelerinin katılımıyla doruk noktasına ulaştı

CHRYSLER BUILDING

New York’un Art Deco stilindeki gökdeleni Chrysler Building, Manhattan’ın doğusunda yer alıyor. 319 metrelik yüksekliğiyle Chrysler Building 11 ay boyunca dünyanın en yüksek binası unvanını elinde bulundurdu. Ta ki 1931 yılında, Empire State Building inşa edilinceye dek. ilginç olan, bu binaların hem ABD hem de bütün Avrupa kıtasını ekonomik bunalımda olduğu iki dünya savaşı arasında yapılmış olması. Tıpkı bugünkü durumu andırıyor. Dünya Ticaret Merkezi 11 Eylül saldırılarında yıkılınca Chrysler Building New York’un en büyük ikinci binası unvanını yeniden edindi. Bu sefer de Aralık 2007’de 365.8 metrelik Bank of America Tower, onu üçüncü pozisyona gönderen

kule oldu. 


BURJ KHALIFA

Burj Khalifa 829.84 metrelik yüksekliğiyle bugün dünyanın en yüksek gökdeleni unvanını taşıyor. Birleşik Arap

Emirlikleri, Dubai’de 4 Ocak 2010’da açıldığından beri bu unvanı elinde bulunduran bina Şikagolu tasarım firması

Skidmore, Owings & Merrill tarafından tasarlandı. Binanın son derece agresif bir görünüşü var. Tıpkı, gökyüzünü yaran kristal bir ok gibi... Kulenin en havalı sakinlerinden birisi 160 odalı Armani Hotel ve 144 konutlu Armani Residences.

Ancak Burj Khalifa yakın zamanda unvanını başka bir Ortadoğuluya kaptıracak gibi görünüyor. Mekke’de

yapımı süren Kingdom Tower’ın inşasının 2016 yılında tamamlanması bekleniyor. Durum böyle gittiği takdirde her

6 senede bir dünya yeni bir yüksekliğe kavuşacak gibi.


CN TOWER

Kanada, Toronto’daki CN Tower,553.3 metrelik yüksekliğiyle 1970’lerden 90'lara dünyanın en uzun binası unvanını elinde bulunduruyordu. 1976'da açılan binada aynı zamanda dünyanın en yüksek ikinci gözlem güvertesi de yer alıvor. Gözlem güvertesi 112. katta. Hatta burada yani kulenin çevresinde yürümek bile mümkün. Çok korkutucu olsa da tüm güvenlik önlemleri alınıyor. Şehir merkezinde, Front Street’te yükselen kule otellerin ve restoranların arasında yer alıyor ve şahane bir okyanus manzarasına sahip.


THE SHANGHAIWORLD FINANCIAL CENTER

Şanghay’daki Dünya Finans Merkezi The Shanghai World Financial Center 101 kattan oluşuyor ve 492 metre yüksekliğinde. 2008 yılında inşa edilen kule sert rüzgârlar, fırtınalar ve olası depremlere dayanacak şekilde yapıldı. Ayrıca binada yangına karşı sıkı önlemler de alındı. 12 adet ısı ve alev geçirmez sığınma alanıyla iki harici asansör binayı bu tehlike durumunda güvenli kılıyor. Şanghay’ın Pudong bölgesindeki kule Kohn Pedersen Fox tarafından tasarlandı ve proje Mori Building Company tarafından geliştirildi. Ofisler, oteller, konferans salonları, gözlem güverteleri ve alışveriş merkezlerinden oluşan kulenin en ünlü oteli ise Park Hyatt Shanghai.


VVILLIS TOWER

1998’de dünyanın en uzun binası unvanını Petronas Towers’a devreden Willis Tower aslında yıllarca Sears Tower olarak bilindi. Şikago’nun simgelerinden biri olan kulenin gözlem alanına çıktığınızda eğer şansı yaver gider de gökyüzü berrak ve açık olursa sadece kenti değil Illinois, Indiana, Michigan ve Wisconsir yani dört eyaleti birden görebiliyorsunuz. Tamamıyla camdan yapılmış gözlem güvertesinde yürürken aşağı bakmak her yiğidin harcı değil zira epeyce ürkütücü bir his. Yine de maceracılar deneyebilir. 442 metre yüksekliğindeki Sears Tower 110 kattan oluşuyor.


TAIPE 1101

Tayvanlı Taipei 101, 2004 yılından 2010 yılına dek dünyanın en yüksek binasıydı. Geleneksel Tayvan konutlarından esinlenen mimarisi ve hem tayfunlara hem de depremlere dayanıklı yapısal özellikleriyle gökyüzündeki kule yarışlarında önemli bir yere sahip. Dünyanın en hızlı asansörü de bu binada bulunuyor. 509 metre yüksekliğindeki Taipei 101’in gözlem güvertesinden manzara inanılmayacak kadar güzel. Kulenin mimari tasarımı ise C.Y. Lee & Partner imzalı.


PETRONAS TOWERS

Petronas Twin Towers (Petronas İkiz Kuleleri) adıyla da bilinen bu iki kule, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da yükseliyor. 1998-2004 arasında, Taipei 101 kulesi inşa edilinceye dek dünyanın en uzun kuleleri unvanının elinde taşıyan Petronas Towers, Arjantinli mimar Cesar Pelli, Filipinli-Malezyalı mühendis Deejay Cerico tarafından yapıldı. İkizler birbirlerine 41. ve 42. katlardan harici olarak bağlanıyor. Kulelerin tüm kenti görebileceğiniz bir gözlem güvertesi de bulunuyor.


KINGDOM T0WER

Arapça ismi Burj al Mamlakah olması planlanan Kingdom Tower, yapımının 2016 yılında tamamlanması planlanan bir kule. Dünyanın en yüksek binası unvanını Burj Khalifa’dan alacak olan Kingdom Tower’ın maliyetinin 1.23 milyar dolar olacağı sanılıyor. Kızıldeniz boyunca uzanacak olan kent Kingdom City’nin içinde bulunacak kule, planlandığı gibi yapılabilirse 1 kilometre uzunluğunda olacak. Başlangıçta 1.6 kilometre uzunluğunda yapılması planlanan kuleyle ilgili bu fikirden daha sonra vazgeçildi zira bölgenin coğrafi yapısı bu denli yüksek bir binaya uygun değildi. Mimar Adrian Smith tarafından tasarlanan kule kendine özgü ve daha önce eşi benzeri görülmemiş bir mimari yapıya ve estetik özelliklere sahip olacak. Projenin lideri ise Suudi Arabistan Prensi Al-Waleed bin Talal, yani Ortadoğu’daki en zengin Arap.


ONE WORLD TRADE CENTER

İkiz Kuleler’in yerine yapılan Freedom Tower yani Özgürlük Kulesi, diğer adıyla One World Trade Çenter orijinal projesi, mimar Daniel Libeskind’e ait. Her ne kadar orijinal tasarım 542 metre olarak planlandıysa da projede sonradan değişiklikler yapıldı. Sebep ise terör saldırılarına karşı binayı daha güvenli hale getirme gerekliliği. 2004 yılında projenin mimarlığına David Childs getirildi. Daniel Libeskind ise tüm World Trade Center alanına odaklandı. Freedom Tower artık sadece One World Trade Center adıyla anılıyor. İnşaat 2006 yılında başladı ve projenin 2013’ün sonunda tamamlanması planlanıyor.


Özge Ceylan Kunduz / Feel Good- Sinpaş GYO