27 / 04 / 2024

910 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın, 415 milyon doları yabancıya gayrimenkul satışından!

910 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın, 415 milyon doları yabancıya gayrimenkul satışından!

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), 2024 yılının Ocak ayında Türkiye'ye 910 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi olduğunu, bunun 415 milyon dolarlık bölümünün yabancılara gayrimenkul satışından oluştuğunu belirtti.



Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi bu yılın Ocak ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20 artış gösterdi ve 910 milyon dolara çıktı. YASED 2024 yılının Ocak ayında Türkiye'ye 910 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi olduğunu, bunun 415 milyon dolarlık bölümünün yabancılara gayrimenkul satışından oluştuğunu da kaydetti. İşte resmi olarak açıklanan o rakamlar...

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasından sonra merakla beklenen Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenini yayımladı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği tarafından yayımlanan bültene göre, 2024 yılının Ocak ayında Türkiye'ye giren toplam uluslararası doğrudan yatırım miktarı yüzde 20 artış gösterdi ve 910 milyon dolar şeklinde oldu. Ayrıca paylaşılan detaylara göre yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla 415 milyon dolar, yatırım sermayesi girişleriyle 399 milyon dolar, borçlanma araçları vasıtasıyla 102 milyon dolarlık bir giriş kaydedildi. Yatırım tasfiyelerinin 6 milyon dolar değerinde aşağı yönde etkilemesiyle, toplam uluslararası doğrudan yatırım girişi 910 milyon dolar şeklinde gerçekleşti.

910 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın, 415 milyon doları yabancıya gayrimenkul satışından!

Bu yılın Ocak ayında çekilen uluslararası doğrudan yatırım, yine aynı ay içindeki cari açığın yüzde 36'lık bölümüne karşılık geldi. 2002'ten itibaren değerlendirildiğinde de ülkemizde gerçekleşen kümülatif UDY girişleri 264 milyar doları geçti.

EN FAZLA YATIRIM ABD'DEN


2024 yılının Ocak ayında 399 milyon dolar şeklinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişleri arasında başı çeken sektör 167 milyon dolarla (yüzde 42) madencilik ve taş ocakçılığı şeklinde açıklanırken toptan ve perakende ticaret de yüksek performansına devam etti ve yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 15'lik kısmını çekti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından yayımlanan bültende yer alan bilgilere göre 2024 yılının ilk ayında Türkiye'nin çektiği uluslararası doğrudan yatırımda en yüksek payı yüzde 44 ile ABD alırken, ABD'yi yüzde 17 ile Almanya, yüzde 12 ile Birleşik Krallık izledi. Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerinin aldığı toplam pay yüzde 27 şeklinde oldu.

Dolar kuru bugün de rekor kırdı! 1 dolar 32.10 TL oldu! 13 Mart 2024 dolar canlı kur! 

Yatırımcılar dikkat! İşte son 10 senede her yıl temettü dağıtan 9 şirket!

Altın satış yedi! Rotası değişen altın düşecek mi yoksa yükselecek mi? 


Geri Dön