Ekonomi

925 milyon Euro kredi çeken BOTAŞ’tan 300 milyon euroluk bir kredi daha

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi, likit doğalgaz alımında kullanılmak üzere 300 milyon euroluk ikinci bir kredi için Socar ile görüşmeye başladı. BOTAŞ daha önce de Deutsche Bank'tan 925 milyon euroluk kredi temin ettiği duyurulmuştu.Konuya yakın kaynaklara göre kredinin maliyeti (all-in) Euribor+575-650 baz puan olarak belirlenecek

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’in (BOTAŞ), Socar ile 2022 boyunca likit doğalgaz (LNG) alımında kullanılmak üzere 300 milyon euroluk yeni bir sendikasyon kredisi için görüştüğünü iddia edildi.

Konuya yakın kaynaklara göre kredinin maliyeti (all-in) Euribor+575-650 baz puan olarak belirlenecek. Kredinin vadesi 1 yıl 1 gün olarak öngörüldü.

Temmuz ayında BOTAŞ'ın yine LNG alımları için Deutsche Bank'tan 925 milyon euroluk kredi temin ettiği duyurulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Alman Deutsche Bank’tan gönderilen açıklamaya göre BOTAŞ’ın aldığı kredi ABD, Cezayir ve Katar’ın da aralarında olduğu 10 ülkede önceden düzenlenmiş tedarikçilerden LNG satın almasına izin verecek. Kredi finansmanı ise Türkiye tarafından garanti edilmekte ve gelecekte artırılabilir.

Bu anlaşmayla birlikte, devlete ait boru hattı işletmecisinin LNG ithalatı için ilk uluslararası kredisi oldu. Bu anlaşma Türkiye’nin gaz tüketiminin sadece bir bölümünü finanse edecek olsa da, Botaş’ın şu anda Rusya ve İran’ın hakim olduğu arzı çeşitlendirmesine izin verecek benzer hamlelerin de önünü açıyor.

BOTAŞ, tüketicilere aktarmakta zorlandığı artan gaz fiyatlarından etkilendi ve yetkililer kritik bir seçim yılından önce enflasyonu 24 yılın en üst seviyesinde durdurabilmek için çaresiz kaldı. Botaş, son olarak yerli tüketicilere maliyetin yüzde 30’una gaz sattığını açıklamıştı.

İktidar, son yaşanan gelişmelerle birlikte Botaş’a 2022 yılının ilk 3 ayında 2021’in tamamında olduğundan daha fazla nakit aktarmak zorunda kaldı. Şirket ayrıca, 2022’nin ilk yarısında merkez bankasının devlet şirketlerine yaptığı 18 milyar dolarlık döviz satışının da en büyük alıcısı oldu ve Türkiye’nin döviz rezervleri üzerindeki baskıyı da artırdı.

Botaş’ın krediyi ayrıca Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İsviçre, Singapur ve İngiltere’deki tedarikçilerden LNG satın almak için de kullanacağı belirtildi.