29 / 04 / 2024

AB, 6 dev teknoloji şirketine katı kurallar getiriyor!

AB, 6 dev teknoloji şirketine katı kurallar getiriyor!

Avrupa Birliği (AB), piyasadaki güçlerini sınırlandıracağı 6 büyük teknoloji şirketini belirledi. Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft'a sundukları 22 temel hizmetin yeni yasaya uyması için 6 ay süre verildi.



AB Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında işletmelere ve kullanıcılara adil olmayan koşullar dayatılmasının önlenmesi ve önemli dijital hizmetlerin kullanıma açık tutulmasını sağlamayı amaçlayan "bekçi-geçit denetçisi" kriterlerini karşılayan şirketler listesinin belirlendiğini açıkladı.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere 6 şirketin ilk defa geçit denetçisi olarak nitelendirildiği, bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu ifade edildi.

Microsoft ve Apple'ın bazı temel platform hizmetlerde ağ geçidi olarak nitelendirilmeyeceği iddialarının inceleneceğine işaret edilen açıklamada, Komisyon'un özellikle Bing, Edge, Microsoft Reklamcılık ve Apple iMessage'a ilişkin araştırma başlattığı belirtildi.

Komisyon, bazı kriterleri karşılamalarına rağmen Gmail, Outlook.com ve Samsung internet tarayıcısının "temel platform hizmetleri olarak listelememe" kararı aldığına dikkat çekti.

AB, 6 dev teknoloji şirketine katı kurallar getiriyor!

YENİ KURALLAR UYGULANACAK

Bloomberght.com’daki habere göre AB'nin geçen yıl onaylanan ve dijital platformların faaliyetlerinde değişikliklere yol açacak yasa kapsamında özellikle büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak için yeni kurallar uygulanacak.

Buna göre Avrupa'da faaliyet gösteren, piyasa değeri en az 75 milyar euro olan ve 45 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan büyük platformlar "geçit denetçisi" olarak belirlenecek.

Bu teknoloji şirketleri ve dijital platformlara, diğerlerinden daha sıkı kurallar uygulanacak. Firmalara, sektörlerinde haksız rekabet etmelerini önleyecek önlemler getirilecek.

Yasa kapsamında, bu şirketlerdeki farklı mesajlaşma hizmetlerinin birlikte çalışabilir olması gerekecek ve büyük platformların çeşitli hizmetlerini rakip firmalarının benzer hizmetlerinin önünde tutmasına izin verilmeyecek.

Kullanıcıların önceden yüklenmiş yazılımları veya uygulamaları kaldırmasına engel olunmayacak.

Büyük şirketlerin, belirlenen piyasa kurallarına uymamaları halinde bazı faaliyetlerine izin verilmeyecek. Bu şirketlerin yükümlülüklere uyumları yakından takip edilirken platformlardan her 6 ayda bir uyum raporu alınacak.

Geçit denetçisi konumundaki firmaların kuralları ihlal etmeleri halinde küresel cirolarının yüzde 10'una varan oranda para cezası kesilecek. Tekrarı halinde ceza miktarı yüzde 20’ye çıkabilecek.

Yeni kurallar, 2024'ün mart ayında uygulamaya girecek.

 


Geri Dön