28 / 12 / 2024

AB Bodrum'un katı atık projesi için verdiği hibeyi geri aldı!

AB Bodrum'un katı atık projesi için verdiği hibeyi geri aldı!

Bodrum'un 50 yıllık katı atık sorununu çözecek projenin yapılacağı alanın SİT alanı olduğununu ortaya çıkması ile proje iptal oldu, AB verdiği hibeyi geri aldı.



Bodrum'un 50 yıllık katı atık sorununu çözecek projenin, yapılacağı alanın bir bölümünün SİT olması nedeniyle gerçekleştirilememesi üzerine, Avrupa Birliği (AB) fonlarından sağlanan 30 milyon Euro'luk hibe geri alındı. Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, fırsatın kaçırıldığını belirterek, "Bodrum'un vahşi depolamayla ilgili çöp sorununu çözmek hayal oldu" dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray ise "AB Fonu kararı iptal etti diye bunu yapamayacak veya bir 5 yıl daha bekleyecek değiliz. Büyükşehir Belediyesi olarak bu tesisi yapacak gücümüz var. Turizm bölgelerimiz daha fazla mağdur edilmemeli" diye konuştu.


Muğla'nın büyükşehir olmasıyla kapatılan Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği (BOYAB), iki yıl önce, mahalleye dönüştürülen Mumcular Mahallesi'ndeki 100 hektarlık alana yarımadanın 50 yıl katı atık sorununu çözecek proje hazırladı. BOYAB Entegre Katı Atık Yönetimi Projeleri Hazırlanması Teknik Destek Projesi, 13 Eylül 2013 tarihinde, Bodrum Ticaret Odası'nda, dönemin yerel yöneticileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu yetkililerinin katımıyla imza altına alındı. Dönemin AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Finlandiyalı Virve Vimpari, proje için 30 milyon euroluk hibenin hazır olduğunu açıklamıştı. Ancak söz konusu arazinin 20 hektarlık bölümünün SİT alanı olduğununu ortaya çıkması ile proje iptal oldu, AB verdiği hibeyi geri aldı.


"Bodrum'un çöp sorununu çözmek hayal oldu"


Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon da projenin iptal edildiğini doğrulayıp, "İmzaladığımız BOYAB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi protokolü ile Bodrum belediyesinin kasasından beş kuruş para çıkmayacağı gibi 2017 yılında hizmete girecek ve Avrupa Birliği (AB) hibe finansı ile karşılanacak tesisin, kapatılan 11 beldenin katı atıklarının Torba, Turgutreis, Yalıkavak, Gündoğan ve Mumcular'daki vahşi depolama alanlarına dökülmesine son verilecekti. Bu proje ile Bodrum'un kaderi değişecekti. Ülkemize yılda 2 milyar dolar döviz kazandıran ilçemizde hayata geçecek proje çevre, doğa ve ormanlarımızın korunması açısından büyük önem taşıyordu. Projeye destek veren Çevre ve Orman Bakanlığı ile AB eski Bakanı Egemen Bağış'a o zaman teşekkür etmiştim. Çünkü Bodrum'un 50 yıllık hayali gerçek olacaktı. Ancak, Büyükşehir olmanın ve hazırlıksız yakalanmanın sıkıntısını işte böyle çekmeye başladık. Yaklaşık 5 yıl çalışarak katı atık tesisi için temin ettiğimiz 100 hektarlık yerin 20 hektarı arkeolojik SİT olabilir. Bunun 80 hektarı bize yeter ve artardı bile. Ancak MUSKİ, 'Yeni yer bulup yapacağız diyerek' bu projenin hayata geçmesinin önünü tıkadığı gibi yeni yer de bulamadı. Bodrum'un yıllardır devam eden vahşi depolama ile ilgili çöp sorununu çözmekte hayal oldu" dedi.


"Kendi imkanlarımızla yapacak gücümüz var"


Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray, proje iptalinin Avrupa Birliği Yatırımlar Daire Başkanlığı'ndan kaynaklandığını söyledi. Giray, "Katı atık bertaraf tesisinin yapılacağı mumcular mahallesi'ndeki 100 hektarlık alanın bir bölümünün arkeolojik SİT alanı olduğu ortaya çıkmasının ardından proje iptal edildi, hibe kaynağı da geri alındı. Ancak biz 100 hektarlık alanın yaklaşık 80 hektarlık bölümünde projeyi gerçekleştirebileceğimizi ve arkeolojik alanın bunun dışında kaldığını belirtip, yeni proje hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na onay için sunduk. Yaklaşık 8 milyon liraya mal olacak projenin 3-4 ay içerisinde ihale aşamasına gelmesini bekliyoruz. Ardından tesisler 1.5 yıl gibi sürede tamamlanır ve çalışır hale getirilir. Bodrum'un ve Muğla'nın katı atık çözümünde beklemeye tahammülü kalmadı. Sık sık çıkan yangınlar, pis kokular çevre sağlığı tehlikesi yüksek seviyelere ulaştı. AB Fonu kararı iptal etti diye bunu yapamayacak veya bir beş yıl daha bekleyecek değiliz. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak bu tesisi yapacak gücümüz var. Turizm bölgelerimiz daha fazla mağdur edilmemeli" dedi.


Projede neler vardı?


Mumcular Mahallesi'nde gerçekleştirilmesi planlanan projede yeni düzenli katı atık depolama alanı dahil olmak üzere, mevcut vahşi depolama alanlarının kapatılması ve rehabilitasyonu, iki adet transfer istasyonu, çöp sızıntı suyu arıtım tesisi, ulaşım yolları, geri dönüşümlü atıkların toplama merkezi, atık toplama araçları ve konteyner ile atık depolama sahasında çalışacak dozer ve kompaktör yer alıyordu.



Dünya


Geri Dön