02 / 05 / 2024

AB ile birlikte Doğu ve Güneydoğu'da çevre projeleri yürütülüyor!

AB ile birlikte Doğu ve Güneydoğu'da çevre projeleri yürütülüyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği ile birlikte yürüttüğü ortak projeler ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun atık su, içme suyu ve kanalizasyon sistemlerini yenilemeye başladı.



Yatırım çalışmaları kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 360 milyon euro, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise 244 milyon euro yatırım yapılacak. Yerel yönetimlerin çevre alt yapı ihtiyacı Avrupa Birliği'nin aday ülkelere tahsis ettiği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) ile Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen Çevre Operasyonel Programı ile karşılanıyor. 


GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ PROJELERİ 


Toplam bütçesi yaklaşık 360 milyon euro 


Adıyaman Kolektör ve Atıksu Arıtma Tesisi: Projesi ile mevcut içme suyu sistemi yenilenmeye başlandı. 2016'da tamamlanacak projenin maliyeti 18,5 milyon euro. 


Batman Katı Atık Yönetimi Projesi: Batman'ın katı atıkları düzenli depolanacak, eski çöp sahaları düzenlenecek. İnşaatına başlanan proje 20.2 milyon euro değerinde ve 2018'de tamamlanacak. 


Diyarbakır Su ve Atıksu Projesi: 78.7 mi milyon euro maliyetindeki proje ile mevcut sistem rehabilite ediliyor. Diyarbakır'da ayrıca düzenli depolama ve geri dönüşüm tesisleri de yapılacak. İki projenin toplam maliyeti 34 milyon euro. Silvan'ın içme suyu hattı da 12 milyon euroya yenilenecek. Proje 2017'de tamamlanacak. 


Gaziantep Nizip İçme Suyu ve Atıksu Projesi, Mardin Atıksu Projesi, Şanlıurfa Atıksu Arıtma Tesisi ve Kolektör Hatta Projesi ile Siverek Atıksu Projesi'nin toplam maliyeti 141 milyon euro. 2015'te hayata geçirilecek projeler ile bölgenin atıksu ve içme suyu hatları yenilenmiş olacak. 


2014-2020 yıllarını kapsayan 2. dönem projeler kapsamında ise; Silvan Katı Atık Yönetimi Projesi, Viranşehir ve Ceylanpınar Katı Atık Yönetimi Projesi, Siverek Katı Atık Yönetimi Projesi, Viranşehir Entegre Su Projesi, Bismil Entegre Su Projesi hayata geçirilecek. 


Toplam bütçesi yaklaşık 244 milyon euro 


Van Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi: Van'a Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, eski çöp sahaları rehabilitasyonu ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi yapılıyor. 1 milyon 200 bin kişiye hizmet verecek projenin değeri 26 milyon euro olan proje 2018'de tamamlanacak. Van/Erciş'in içme suyu da yenileniyor. 28.3 milyon euro değerindeki yatırım 115 bin kişiye hizmet verecek ve 2017'de bitecek. 


Doğubayazıt İçme Suyu Projesi: 95 mi bin kişiye hizmet edecek projenin içme suyu arıtma tesisi, şebeke, ana Isale hatta ile depo İnşaatı başladı. 33 milyon euro bütçeli projenin yüzde 62'si tamamlandı. Tamamı 2015'te hizmete aglacak. 



Erzincan Su ve Atıksu Projesi: içme mi suyu deposu inşaatı, yeni kuyunun açılması, ana isale hattına katodik korumanın yapılmasına başlandı. 35 milyon euro bütçesi olan yatırım 135 bin kişiye hizmete edecek ve Eylül 2015'te bitecek. 


Erzurum Su ve Atıksu Projesi: Atıksu arıtma tesisi, su şebekesinin İnşaata ve dere ıslahına başlandı. 445 bin kişiye hizmet verecek abksu projesinin maliyeti ise 31,5 milyon euro. 


Kars Atıksu Projesi: Kanalizasyon ve  yağmur suyu toplama sisteminin maliyeti 20 milyon euro. 93 bin kişiye hizmet edecek proje 2017'de bitecek. 


Hakkâri Katı Atık Yönetimi Projesi: 10 milyon euro maliyeti olan katı atık düzenli depolama sahasının yapımına başlandı. Kanalizasyon şebekesi yapımı da devam ediyor. 


Iğdır Entegre Su Projesi: 2.3 km içme  suyu iletim hattı, 100 km kanalizasyon şebekesi, 110 kilometre yağmur suyu şebekesi 2020'de tamamlanacak. Maliyeti 10 milyon euro. 


Şırnak Entegre Su Projesi: Atıksu arıtma tesisi, 5.5 kilometre içme suyu iletim hatta, 110 kilometre kanalizasyon şebekesi, 250 kilometre içme suyu şebekesi yapılacak. Projelerin toplam maliyeti 15 milyon euro. 


Çoruh Havzası Katı Atık Yönetimi mi Projesi: Proje kapsamında katı atık düzenli depolama sahası yapımı ile atık getirme merkezi ve sızıntı suyu arıtma tesisi yapılacak. Maliyeti 10 milyon euro. 


Van Entegre Su Projesi: Atıksu mi arıtma tesisi, içme suyu iletim hattı, kanalizasyon şebekesi, yağmur suyu şebekesi yapılacak. 10 milyon euro maliyeti olan proje 370 bin kişiye hizmet verecek. 




Radikal


Geri Dön