01 / 05 / 2024

AB, Rusya’nın dondurulmuş 200 milyar eurosunun kaderini tartışıyor!

AB, Rusya’nın dondurulmuş 200 milyar eurosunun kaderini tartışıyor!

Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan açıklamada, Rusya'nın savaş nedeniyle dondurulan 200 milyar eurodan fazla varlığı için aşamalı bir plan üzerinde çalışmaların sürdüğü belirtildi.



AB Komisyonu sözcülerinden Dana Spinant, Brüksel'de gerçekleşen günlük basın toplantısında, dondurulmuş Rus varlıkları konusunda açıklamalar yaptı.

Ukrayna savaşı nedeniyle dondurulmuş Rus varlıklarının AB için önemli bir konu olduğunun altını çizen Spinant, "Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" ifadesini kullandı.

AB Komisyonu sözcülerinden Christian Wigand ise AB üyesi ülke liderlerinin 29 Haziran'da bir araya geldikleri zirvede konuyu görüştüklerini belirterek, Rus varlıklarına ilişkin aşamalı bir plan üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Komisyonun geçen ay AB Dönem Başkanı İspanya'ya bir belge gönderdiğine dikkat çeken Wigand, "Üye ülkelerle yaptığımız görüşmeleri de dikkate alarak yasal bir teklif sunmaya hazırız" şeklinde konuştu. Wigand, bu varlıklara ilişkin G7 ülkeleri ile bir çok görüşme yaptıklarını da belirterek bu girişimi uluslararası düzeyde koordine etmenin gerekliliğini vurguladı.

HUKUKİ VE FİNANSAL BOYUT TARTIŞILIYOR

Batılı ülkeler Rusya Merkez Bankası'nın toplamda yaklaşık 300 milyar eurosunu dondurma kararı almıştı. Bu rakamın 200 milyar eurosu ise AB üyeleri tarafından bloke edilmişti. Avrupa'da ayrıca Rus kişi ve şirketlere ait yaklaşık 30 milyar euro daha donduruldu.

Dondurulan varlıklar ve bu varlıklardan sağlanan gelirin sahibinin rızası olmadan kullanımının hukuki ve finansal boyutları tartışılmaya başlandı.

Bloomberght.com’un haberine göre AB'nin dondurduğu Rusya Merkez Bankası rezervlerinin büyük bölümü, Belçika merkezli menkul kıymet takas ve saklama hizmeti sunan Euroclear'da tutuluyor.

Euroclear'ın dondurulan varlıklar nedeniyle bilançosundaki varlıkların hızla arttığı ve büyük miktarda faiz geliri elde ettiği belirtiliyor. AB tarafından, Euroclear'ın ilgili Rus varlıklarından elde ettiği beklenmedik faiz gelirlerine yönelik özel bir vergi getirilmesi bekleniyor.

ECB, Haziran ayında Rusya Merkez Bankası'nın dondurulan varlıkları konusunda AB Komisyonu'nu uyararak, Rus varlıklarına veya bunların gelirlerine el koymanın, euronun küresel para birimi olarak konumuna ve finansal istikrara zarar verebileceği konusunda dikkat çekmişti.

Özellikle AB'nin tek taraflı hareket etmesi halinde, büyük miktarda döviz rezervi bulunan diğer merkez bankalarının eurodan çıkabileceğine işaret eden ECB, euro cinsi varlıklardan uzaklaşma riski olduğunu ve Avrupa ülkelerinin finansman maliyetlerinin yükselebileceği uyarısını yapmıştı.


 


Geri Dön