24 / 11 / 2024

Abant Gölü yol genişletme çalışmalarına uyarı!

Abant Gölü yol genişletme çalışmalarına uyarı!

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu Abant’ta yanlış uygulamalar nedeniyle ekosistemin büyük zarar gördüğünü belirtti...





Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Abant Gölü’ndeki tehlikeye dikkat çekti. Son yıllarda yaşanan birtakım talihsiz olaylar yüzünden göl yapısında ve çevresinde bazı değişikliklerin olduğuna işaret eden Külköylüoğlu, Abant Gölü’nün kıyı rejiminin toprakla doldurulup yolun genişletilmesi sonucunda Abant Alası’nın kendisine yumurtlayacak alanlar bulamadığını, bu nedenle bu endemik balık türünün sayısında azalma görüldüğünü belirtti. Göle atılan balık türlerinin artması nedeniyle Abant Alası’nın yaşam alanının tehdit edildiğine dikkati çeken Külköylüoğlu, bu yeni türlerle mücadele edemeyen Abant alasının sayısının azaldığını bildirdi. Külköylüoğlu, tabiat parkı içinde bin 305 civarında türün bilimsel olarak isimlendirildiğini dile getirerek, “Abant Gölü’nde endemik türler arasında en önemlisi meşhur Abant çiğdemidir. Daha sonra gölde yaşayan Abant alası bu ünlü gölün ününe ün katmaktadır. Bu nedenle Abant özenle korunmalıdır” diye konuştu.



‘6 dere vardı,1’e düştü’


Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu “Abant’ı 6 dere besliyordu. Şu anda dere sayısı 1'e düşmüş vaziyetti. O da cılız bir dere ve kısmi zamanlarda kesilmekte. Bütün bu etkiler, 50-100 senedir Abant üzerinde gösterdiğimiz olumsuz etkileri incelemek açısından çok önemli. Abant Gölü’nü şimdi koruyamazsak ne yazık ki gelecekte gölün bu mevcut kısmı, temiz yapısını korumakta zorluk çekeceğiz” dedi.



Vatan



Geri Dön