27 / 11 / 2024

Abant Tabiat Parkı'ndaki çalışmalar otel yapımı içinmiş!

Abant Tabiat Parkı'ndaki çalışmalar otel yapımı içinmiş!

Abant'ta suyun yükselmesine, doğal dengenin ve görünümün bozulmasına neden olan yol çalışmalarının altından otel planları çıktı




Ağaçların kesildiği bölgede otel yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Çevre Orman Müdürlüğü yazışıyor.

BOLU Valiliği, Abant Tabiat Parkı'nda tepki çeken yol açma çalışmaları ile bölgede yapılması planlanan oteller arasında bağlantı bulunmadığını açıklarken, belgeler bu iddianın doğru olmadığını ortaya koyuyor.

Göl etrafındaki çalışmalar başlamadan, 26 Ocak 2010 tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Bolu Valiliği İl Özel İdare Genel Sekreterliği'ne bir yazı geliyor. Bakan adına Genel Müdür Yardımcısı A. Sedat Sert imzalı yazıda, Abant Gölü ve Yakın Çevresi Çevre Düzenleme Planı'nda talep edilen değişikliğe ilişkin sürecin valilikçe sonuçlandırılmasını takiben Turizm Bakanlığı'na iletilmesi halinde anılan yerin turizm amaçlı değerlendirilmesine yönelik çalışmalarının başlatılabileceği belirtiliyor.

2 Mart 2010
2 Mart 2010'da da, Bolu İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nden, İl Çevre Ve Orman Müdürlüğü'ne bir yazı gönderiliyor. Vali adına Genel Sekreter Tahsin Akduman imzasını taşıyan yazının konusu; "Turizm Merkezi ve Turizm Tesis Alanı."

Yazıda Abant Gölü Tabiat Parkı yakın çevresinde turizm tesisi yapılması ve turizm merkezi ilan edilmesi düşünülen alanların tabiat parkı içinde kaldığından söz ediliyor. Projenin hayata geçirilebilmesi, ulaşımın park içinden sağlanabilmesi için Uzun Devreli Gelişme Planı ile Abant Gölü ve Yakın Çevresi Çevre Düzenleme Planı'nda düzenleme yapılması gerektiği vurgulanıyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı'ndan planı değiştirmek için izin isteniyor.

Plan da yazışmada
Bu arada Bolu Valiliği, otel ve turizm tesisi yapmayı düşündüğü alanlar için bölgenin 1/25 binlik planlarını da bu yazışmalara ekliyor. Bu plana göre, Abant Gölü'nün güneyinde kalan ve göle hakim tepedeki muhteşem manzaralı alanda otel için 9 hektar ayrıldı. Öte yandan yine aynı planda, son düzenlemelerle oluşturulan "Suni yavru Abant Gölü"ne hakim 75 hektarlık bir başka alan da turizm merkezi ilan edilecek.

Soru önergesi ve suç duyurusu
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk Abant'taki doğa katliamı için TBMM Başkanlığı'na başvurarak yazılı soru önergesi verdi, sorularına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı olarak yanıt vermesini talep etti. TMMOB Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık da Bolu Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak Abant Milli Parkı'nda yapılanların 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'na göre suç olduğunu belirtti, tahribata neden olanların cezalandırılması istedi.

Zarar 2. evrede
Bolu Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nde 12 Nisan'da "Korunan Alanlarda Yönetim ve Planlanma" konulu bir konferans yapıldı. Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Tokcan, konferanstaki sunumunda turizmin üç evrede geliştiğini hatırlattı. Bolu'daki korunan alanların başlangıç ve gelişme aşamasını geride bıraktığını belirtti. Son aşamanın, yani doğa yıkımının yaşanmaması için önlemler alınmasını, ikinci evrenin uzatılmasını önerdi. "Üçüncü evreye ait yapılacak yatırım ve atılacak adımlar, doğal alanın daha hızlı bir şekilde tahrip olmasına yol açacaktır" dedi.
Hürriyet


Geri Dön