Ticari

ABD´de konut satışlarında yüzde 20'lik düşüş bekleniyor!

 Nurhan Toğuç, ABD´de konut satışlarında yüzde 20´lik düşüş beklendiğini kaydetti

 Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, "Piyasa bir süre yatay idare edebilir. Sonra olumsuz datalar gelirse sert tepkiler verir. Bilanço beklentileri de bitti. Artık satın alınacak tek şey ABD dataları olacak" dedi.
        
Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu haftanın çok kritik bir hafta olduğunu, özellikle ABD´de ikinci dip tartışmalarının yapıldığını anımsattı.
        
ABD´de, artan bir bütçe açığı bulunduğunu ve işsizlik başvurularının toparlanmadığını dile getiren Toğuç, yine ABD´de konut satışlarında yüzde 20´lik düşüş beklendiğini kaydetti.
        
Toğuç, bu yıl ABD´de bu işsizlik başvurularının bütçedeki yükünün 50 milyar dolar olmasının beklendiğini bildirerek, bunun da bütçe açığını artıracağını anlattı.
        
Bu ikinci dip olayının ABD´de, Çin´deki datalarla birlikte gündeme geldiğini ifade eden Toğuç, "Çin´de de (ekonomi aşırı ısınıyor mu?) soruları gündemde var. Çin´de yüzde 9 civarında beklenen bir büyüme datası yılın son çeyreğinde yüzde 8´lere düşmesi bekleniyor. Enflasyonda ağustos ayında yüzde 4´lere doğru bir artış bekleniyor. Öte yandan banka kredilerinin çok fazla açıldığı söyleniyor. Orada biraz düşüş bekleniyor. Dolayısıyla Çin´de de bir ekonomik daralmadan söz edilecekse eğer ´dünyayı kim kurtaracak?´ sorusu gündeme geliyor" şeklinde konuştu.
        
Nurhan Toğuç, bu durumda ikinci dip senaryolarının fiyatlanmaya yavaş yavaş başlayacağını belirterek, onun için bu hafta hafta ABD´den gelecek olan işsizlik datalarının çok önemli olduğunu söyledi.
        
Faizleri bu sıfır seviyesinde bu kadar riskli bir durumda ABD´nin daha ne kadar sürdüreceğini ve hala ABD bonolarına alımın gelip gelmeyeceğinin gözlemleneceğini anlatan Toğuç, bu hafta ABD tarafındaki dataların belirleyici olacağını ifade etti.
        
Toğuç, "Piyasa bir süre yatay idare edebilir. Sonra olumsuz datalar gelirse sert tepkiler verir. Bilanço beklentileri de bitti. Artık satın alınacak tek şey ABD dataları olacak" dedi.
        
Bu dönemin, büyüyebilen, fark yaratan ülkelerin ön plana çıkacağı bir dönem olacağını ifade eden Toğuç, eğer ikinci bir dip gelecekse, Türkiye´nin kamu harcamalarını, gevşek maliye politikasını bir süre daha devam ettirerek, büyüme oranını bir miktar daha yukarıya çekmesi halinde, Türkiye´nin fark yaratabileceğini dile getirdi.
        
MALİ KURALIN ERTELENMESİ...
        
Toğuç, Mali Kuralın ertelenmesinin dile getirildikten sonra ilk yansımalarının görüldüğünü, faizlerin de bir miktar aşağıya geldiğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
        
"Mali Kuralla ilgili piyasalarda bir olumsuz algılama söz konusu değil. Ancak kredi kuruluşlarının yaptığı açıklamaları algılamakta zorlanıyorum. Mali Kural, resesyondan çıktığı zaman ekonomilerin uygulaması gereken bir şeydir. Dünyada zaten niye gevşek maliye politikalarına geçilmişti? Bir dünya krizi yaşanıyordu. Kimse para harcamıyordu. O yüzden kamunun harcaması gerekiyordu. Kamuda harcamasa ekonomi daha da daralacaktı. ABD şimdi diyor ki; ´benim ekonomim kurtulmadı resesyondan henüz. Ben serbest para politikalarına devam edeceğim´. Şimdi ABD dünyanın çok ciddi bir tüketicisi. ABD tüketmeyince bütün ülkeler dış ticaret açıklarında bir daralma yaşıyorlar. Bunun rakamlara da yansıdığını görüyoruz.
        
Dolayısıyla dış talebin daha kötü olacağı bir dönemde içeride herkes kemerlerini sıkmaya başlayacaktır. Bu durumda kamu da harcamazsa Türkiye belki potansiyelinin altında büyüyecektir. Dolayısıyla ben mali kuralın ertelenmesini sadece global konjonktürün bir gereği olarak görüyorum. Eğer ülkeler büyüme ile fark yaratacaklarsa Türkiye bu ülkelerden biri olacaktır. Eğer mali kural ötelenirse, ötelenmesini de doğru buluyorum. Eğer resesyondan çıkılmış olsaydı, ABD´nin faiz artırdığını görmüş olsaydık tabii ki Türkiye´nin hemen Mali Kural uygulamasına geçmesinin faydalı olacağını düşünürdük. Şu anda dünyada faiz artırma riski yok, enflasyonist bir baskı yok ve Türkiye´nin büyümesiyle ön plana çıkması lazım. Bunu da yapmanın en kolay yolu bu..."
        
GÜVENLİ LİMAN ALTIN...
        
Dolarda çok ciddi yükselişler beklemediklerini dile getiren Toğuç, dolara bu kadar belirsizlik ve bu kadar kötü durumda teknik olarak bir düzeltme geldiğini, ancak bunun kalıcı olamayacağını vurguladı.
        
Toğuç, "Şimdi aşırı değerlenmiş bir gelişmekte olan ülke piyasaları algısı yaygınlaşırsa, ABD ve dolarda toparlanmayacaksa bu durumda yatırımcıların biraz altına yönelmeleri, güvenli liman arayışı içerisinde mümkün olabilir. Böyle bir trend yaşayacağız. Belki piyasadan böyle bir süreçte uzakta durmak lazım. Özellikle küçük yatırımcı için. Konu biraz daha belirginleşince bir iki haftaya kadar, kompleks bir düzeltme içerisine girebilir bütün dünya piyasaları" şeklinde konuştu.
        
Toğuç, orta vadeli bakıldığında, bütün dünyayla karşılaştırıldığında, bir ikinci dip yaşanacaksa ve bunun bir düzeltmesi gelecekse, ondan sonra toparlanan ülkeler arasında Türkiye´nin önde gideceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.
AA