25 / 12 / 2024

ABD, Deutsche Bank'a konut kredisi davalarını düşürmeyi teklif etti!

ABD, Deutsche Bank'a konut kredisi davalarını düşürmeyi teklif etti!

ABD'de kullandırdığı sorunlu konut kredileri nedeniyle 2008 küresel krizine neden olan finans kuruluşları arasında gösterilen Deutsche Bank'a ABD Adalet Bakanlığı 14 milyar dolar karşılığında davaları düşürmeyi teklif etti.



ABD'de kullandırdığı sorunlu konut kredileri nedeniyle 2008 küresel krizine neden olan finans kuruluşları arasında gösterilen Deutsche Bank'a ABD Adalet Bakanlığı 14 milyar dolar karşılığında davaları düşürmeyi teklif etti.


Ancak Avrupa'nın en büyük bankası olan Deutsche Bank, bu tutarın o dönemde kullandırılan sorunlu kredilerin tutarından çok daha yüksek olduğunu ifade ederek ödemeyi yapmayacağını söyledi.


ABD'li yetkililer ve Deutsche Bank'ın uzlaşma tutarını uzun aylar boyunca müzakere etmesi bekleniyor. Piyasa beklentileri, ABD Adalet Bakanlığı'ndan çok daha düşük bir uzlaşma bedeli çıkacağı yönündeydi.


Banka, "Müzakereler asıl şimdi başlıyor. Deutsche Bank da diğer bankalar gibi daha düşük meblağlarda uzlaşmayı umuyor" dedi.


Dev bankalara dev cezalar

ABD'de faaliyet gösteren bankalar, krediyi geri ödeme gücü olmayan kişilere yüksek faizli konut kredileri satmakla ve bu kredileri, mortgage'a dayalı yatırım araçlarına dönüştürüp risksiz ürünlermiş gibi pazarlayıp yatırımcılara sunmakla suçlanıyor.


Adalet Bakanlığı Citigroup'a 2014'te 12 milyar dolar karşılığında uzlaşma teklif etmiş, ancak Citigroup yalnızca 7 milyar dolar ödeyerek aleyhindeki davaların düşmesini sağlamıştı.


2013'te JP Morgan Chase 13 milyar dolar, Bank of America ise 16,7 milyar dolar ceza ödemişlerdi.


ABD'nin en büyük yatırım bankası Goldman Sachs ise Ocak ayında 5,1 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.


Deutsche Bank'tan talep edilen meblağ, ekonomik kriz sonrasında ABD yetkilileri tarafından bugüne kadar bankalara verilmiş para cezalarından en büyüğü.


Ceza Deutsche Bank'ın zor bir zamanına denk geldi. Yılın ikinci çeyreğinde Deutsche Bank'ın gelirleri yüzde 20 gerilemiş ve kârı da yüzde 67 düşmüştü. ABD Adalet Bakanlığı'ndan gelen açıklamaların ardından bankanın hisseleri yüzde 7 değer kaybetti.


İngiliz aracı kurum ETX Capital'dan Neil Wilson talep edilen ceza tutarını belirleyen mali denetçilerin 'iyilik yapmaktan çok zarar vermeye başlamış olabileceğini' söyledi.


Wilson, ceza tutarının açıklanan 14 milyar doların üçte birine kadar düşebileceğini ifade ediyor; Ancak o düşüşten sonra dahi piyasa değeri 18 milyar euroya kadar inmiş olan Deutsche Bank'ın büyük sorunlar yaşayabileceği uyarısını yapıyor.


BBC




Haber Anadolu Ajansı'nda şu şekilde yer aldı....



Alman finans devi Deutsche Bank, ABD hükümetinin talep ettiği 14 milyar dolarlık uzlaşma bedelini ödemeyeceğini açıkladı.


Deutsche Bank'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Adalet Bakanlığı ile 2005-2007 yıllarında gerçekleştirilen konut kredisine (mortgage) dayalı menkul kıymetler (RMBS) faaliyetleriyle konusunda müzakere edildiğini teyit edildi.


ABD basınında çıkan haberlerde geçen 14 milyar dolarlık uzlaşma bedeli talebini de doğrulayan Banka, Bakanlığın kendilerinden karşı teklif beklediğini bildirdi.


Deutsche Bank'in sunacağı karşı teklifin 14 milyar doların oldukça altında olacağına işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Deutsche Bank, potansiyel hukuki iddialar için belirtilen tutara yakın bir ödeme yapma niyetinde değildir. Müzakereler henüz yeni başlıyor. Banka, müzakerelerin eş düzeydeki diğer bankaların ödedikleri ciddi derecede düşük uzlaşma bedellerine benzer bir miktarla sonuçlanmasını beklemektedir."


ABD Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını da yanıtsız bıraktı.


Uzmanlar, Deutsche Bank'ın, müzakereler sonunda Bakanlığın açılış talebi olan 14 milyar doların üçte birine yakın bir tutar ödeyeceğini tahmin ediyor.


Bu arada, New York borsasında işlem gören Deutsche Bank hisseleri, söz konusu haberlerin ardından yüzde 9,7 düşüşle 13,33 dolara kadar geriledi. 




AA


Haber Reuters'te şu şekilde yer aldı


Mali açıdan ciddi sıkıntılar çeken Deutsche Bank, ABD tarafından kendilerinden 14 milyar dolarlık fatura kesildiğini açıkladı.


Raporlarında 'Türkiye batacak' diyen Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, son zamanlarda adeta eriyor. Net karı yüzde 98 eriyen bankaya bir darbe de ABD'den geldi.


Deutsche Bank, ipotek teminatlı tahvil satışıyla ilgili soruşturmada uzlaşmak için  ABD adalet bakanlığının 14 milyar dolar istediğini açıkladı.


CİDDİ ŞEKİLDE SARSILABİLİR

Bankadan talep edilen bu miktar, hem bankanın hem de yatırımcıların tahmin ettiğinin çok üstünde.


Henüz tam kesinleşmemiş olsa da, eğer ödenecek rakam gerçekten 14 milyar dolar gibi yüksek bir meblağ olursa, bu Deutsche Bank'ın zaten kırılgan olan finansal durumunu ve yatırımcı güvenini ciddi biçimde sarsabilir.


Bankanın ABD'de işlem gören hisseleri kapanıştan sonra yüzde 8 düşüş yaşadı.


ÖDEMEYİ REDDETTİLER

ABD adalet bakanlığı bu konunda hiçbir açıklama yapmadı, ancak Deutsche Bank'ın bugün yaptığı açıklama şöyle:


"Deutsche Bank muhtemel davaları sözü edilen miktarda ödemeyle sonuçlandırmayı asla düşünmemektedir. Müzakereler henüz yeni başlıyor. Bankamızın beklentisi, müzakerelerin, kayda değer ölçüde daha düşük tutarlar üzerinden anlaşmaya varmış olan diğer benzer bankalarda olduğu gibi sonuçlanmasıdır."


SORUŞTURMANIN GEREKÇESİ

Deutsche Bank hakkında, 2008 finansal krizinden önce, daha sonra devlet denetimine geçen Amerika'nın en büyük konut finansörleri Fannie Mae ve Freddie Mac şirketlerini kandırarak 14.2 milyar dolarlık ipotek teminatlı tahvil sattığı iddiasıyla soruşturma açılmıştı.


Bu soruşturmanın uzlaşmayla çözümlenmesi için Deutsche Bank 2013 yılında 1.9 milyar dolar ödeme yapmıştı.


ABD adalet bakanlığının, diğer bankalarla da daha önce yaptığı uzlaşma müzakerelerinde katı bir tavır benimsediği ve  sonuçta ceza olarak ödenen miktarlardan daha yüksek ödemeler talep ettiği biliniyor.


Citigroup'tan 2008 yılında kusurlu ipoteğe dayalı tahvil satışları nedeniyle açılan soruşturmayı sonlandırmak için bakanlık 12 milyar dolar istemişti. Ancak Citigroup'un  ödemek zorunda kaldığı ceza 7 milyar dolarda kalmıştı.


Reuters


Geri Dön