Ticari

ABD ipin ucunu kaçırdı fatura daha da artabilir

En büyük 'batış'larından birine sahne olan Amerika'da önceki gün de iki bankaya el kondu.

2001'den itibaren hızla yabancılaşan Türk bankacılık sektörü, dışardaki puslu havayı tedirgin biçimde izliyor

Global finans piyasasında tüm gözler ABD'deki gelişmelere odaklandı. Amerikan bankacılık sektöründe yaşanan kaos, dünyayı tedirgin etti. Tedirginliğin nedeni ise ABD'de yaşanan son banka kamulaştırmaları. Amerikan Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nun (FDIC) First National Bank Of Nevada ve First Heritage'a el koyması ve bankacılık sektöründe yaşanan krizin iyice arap saçına dönmesi, "krizin yeni ve en şiddetli dalgası ile karşı karşıya kalabiliriz" öngörülerine neden oluyor.

Toplam aktifleri 3,6 milyar dolar

11 Temmuz tarihinde ülkenin en büyük mortgage bankalarından sayılan Indymac'e el konulmasının ardından önceki gün FDIC'in First National Bank Of Nevada ve First Heritage'nin kamulaştırılması, "Bunları başka kurumlar takip edecek" yorumlarına yol açtı. Hatırlanacağı üzere Indymac'e el konulması, ABD tarihinin en büyük ikinci batışı olarak gösterilmişti. El konulan iki bankanın toplam aktifleri 3.6 milyar dolar seviyesinde. ABD'de hesap başına 100 bin dolarlık devlet güvencesi bulunuyor.

Uluslararası Vadeli İşlemler Traderı Hüsnü Gönen, uluslararası piyasalarda işlerin eylül ayından itibaren daha fazla karışacağını savunuyor. Gönen'e göre dünyada ciddi bir resesyon görülecek ve bu süreç yaklaşık 2 yıl devam edecek. Petroldeki yükselişin Amerika üzerine etkisine dikkat çeken Gönen, “Bu ülkede çok ciddi bir resesyon var. Fakat ABD bunu yeni yeni görüyor" dedi.

Sırada 15-20 şirket daha var

Bu sürecin Greenspan'nın zamansız faiz arttırımıyla başladığına dikkat çeken Gönen, sözlerini şöyle sürdürdü; "Yeni yeni, bu sorunun nereden kaynaklandığını anladılar. Bu son el konmalar daha başlangıç. Finans sektörü ile başladı, reel sektör ile devam eder. Eylül ayından sonra 15-20 şirket daha patlak verir. İnşaat sektörü dünyada çöktü. Türkiye'de de sıkıntı büyüyor. Petrol, bakır, demir-çelik fiyatları tepede. Bu maliyetlerde kime nasıl satış yapılacak."

Hatırlanacağı üzere geçen mart ayında ABD'nin en büyük 5. bankası Bearn Stearns de iflasın eşiğine gelmiş, banka 236.2 milyon dolarlık 'kelepir' fiyata JP Morgan tarafından satın alınmıştı. İngiltere'de de iflas olayları görülmüş ve şubat ayında İngiliz emlak kredi bankası Northern Rock'a devlet tarafından el konulmuştu.

Yabancılaşan Türkler tedirgin

Amerikan Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu FDIC'in 2008 yılı içinde el koyduğu 7 bankadan 3'ünün yönettiği varlıkların değeri 1 trilyon doları geçiyor. Batık banka sayısının bu yılın sonunda, 2004 ve 2007 yılları arasında oluşan sayı ile eşddeğer olması bekleniyor. Öte yandan Dünyanın en büyük finans merkezi olarak kabul edilen ABD'de yaşanan kamulaştırma ve batış hikayeleri Türkiye'yi ile beraber tüm Avrupa'yı tedirgin ediyor. Daha önce Yeni Şafak'ın "Kriz bu kez yabancı ile vuruyor" haberinde değinildiği üzere, Türkiye'deki özel bankaların tamamında ciddi yabancı payları bulunuyor. Yurtdışında hayli sıkıntılı bir süreç geçiren ve gerek banka satın alma gerekse ortaklık yolu ile Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren büyük kuruluşlardaki hareketlilik sektörü tedirgin ediyor.

Bu hafta ne olur?

AK Parti kapatma davasına ilişkin görüşmelerin bugün başlayacak olması, geçen hafta risk almak istemeyen yatırımcıların satışlarına yol açtı. Uzmanlara göre hafta başında satış ağırlıklı bir seyir beklenirken, yurtdışı piyasaların seyri ve ABD'den gelecek olan bilgiler İstanbul Borsası'nın seyrinde etkili olacak. Bu haftaya; dışarda mali sektör hareketleri, içerde kapatma davası açıklamaları damgasını vuracak.

Mehmet Ali ERGÜN / Yeni Şafak