22 / 11 / 2024
fuzul

ABD-İran geriliminin kazananları ve kaybedenleri kimler?

ABD-İran geriliminin kazananları ve kaybedenleri kimler?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci "ABD-İran geriliminin kazananları ve kaybedenleri kimler?" başlıklı yazı kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik yazısı...




ABD-İran geriliminin kazananları ve kaybedenleri kimler?

1) ABD ve İran karşılıklı açıklamalarla piyasaları geriyorlar. Amaç petrolün varil fiyatını 100 doların üzerine çıkarmak. Bu işten ABD, İran, Suudiler ve Rusya başta olmak üzere petrol üreticisi ülkeler kazançlı çıkacak.

2) ABD ve İran'ın karşılıklı açıklamaların hedefi tansiyonu daha fazla yükseltmek. Amaç başta Çin ve AB ülkeleri olmak üzere petrol ithalatçısı ülkeleri boğmak.

3) Fosil yakıtların sonu gelirken, son varilleri satabildikleri maksimum fiyattan satmak. 2020 yılında dünyanın yaşayacağı resesyonun doğal sonucu olarak Rusya MB'si varil fiyatlarında 20 dolar beklentisi açıklamıştı.

4) Bu gelişmeler sadece petrol fiyatlarını yükseltmez. Altının ons fiyatında da yükselişe neden olur. Altın fiyatlarını da yükseltir. Bu oyunu kuranlar dünyanın büyük yatırım bankalarına yüksek fiyattan altın satmak için fırsat sağladı.

5) Gelişmelerle birlikte dolar atak yapabilir. Ama bu atağı kalıcı olmaz. Türkiye'de ipler ekonomi yönetimin elinde. İpin ucu kaçmadığı sürece dolarda kimse hayal edilen yükselişi beklemesin.

6) Bu saldırılardan kazançlı çıkan bir diğer endüstri de savunma sanayii. Muhtemelen 2020'de dünyanın önde gelen savunma sanayi şirketleri ciro rekoru kıracak.

7) Bu işin kaybedeni kim? Ürettiğinden çok tüketenler. Krediye boğulmuş olan devletler, şirketler ve bireyler olacak.

8) Türkiye ne yapar? Türkiye üretiyor. İhracat da yapıyor. Her fırsatta söylediğim gibi Pasifik ülkeleriyle olan ticaret açığı kapatılmaz ve gümrüklerdeki yolsuzluk bitirilmezse gelişmeler Türkiye'nin aleyhine olur.

9) Türkiye bu iki sorunu çözerse beraberinde dış ticaret açığını kalıcı olarak kapatır. İşsizlik sorununun çözümünde önemli bir adım atılır. Gümrük hileleri yüzünden KOBİ'ler büyüyemiyor. Kazanç sağlayamıyor.

10) Hile hurda olmadan Pasifik ürünlerinin ithalatı Türk ürünleri ile rekabet edemez. Umarız bu sorun bir an önce çözülür.

11) ABD-İran gerilimi suni bir gerilim. Taraflar son derece bilinçli. Kasımi'nin öldürülmesi İran halkında tepkiye neden olsa da İran içindeki Devrim Muhafızları'nın "şahin kanadı"nın tasfiyesini hızlandıracak. İran ve Ortadoğu'da Çin'in önünü açacak.

Emlakta 2020 beklentileri!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön