22 / 12 / 2024

İşçi çalıştıran apartmanda doktor ve iş güvenliği uzmanı olacak!

İşçi çalıştıran apartmanda doktor ve iş güvenliği uzmanı olacak!

Yeni yılda iş güvenliğinde yeni dönem başlıyor. Yasaya göre işçi çalıştıran apartman ile bakkalın birer doktoru ve iş güvenliği uzmanı olacak. Ayrıca her işletme risk değerlendirmesi yaptıracak.



Türkiye'de, 2013 yılı başından itibaren tüm iş yerlerinin risk değerlendirmesi yaptırması zorunlu hale geliyor. Yine aynı tarih itibariyle, apartmanların birer doktoru ve iş güvenliği uzmanı da olacak. Bakkal, ofis, büfe küçük riski az olan işyerleri de belirli süreler içinde ‘iş güvenliği’ kontrolünden geçirilecek. TBMM tatile girmeden önce kabul ettiği son tasarılar  arasında yer alan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, iş dünyasına adeta reform niteliğinde düzenlemeler getirdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer,  yasa ile getirilen yenilikleri STAR’a anlattı.  Halen yasa kapsamında çıkarılacak olan yönetmelikler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Özer “Amacımız kaza olmadan önce kaza olma ihtimallerini ortaya koyarak kazayı önlemektir” dedi. Türkiye’deki işletmelerin genelde ‘Bize bir şey olmaz’ anlayışı ile güvenlik tedbirlerine önem vermediğini ifade eden Özer, 2013 yılı başından itibaren tüm işyerlerinin, iş güvenliği tedbirini alacağını kaydetti.


Apartmanların hekimi olacak


Özer,  yeni dönemde tek bir işçi dahi çalıştıran işyerlerinin, ‘hekim’ ve ‘iş güvenliği uzmanı’ hizmeti alacağını belirterek “Örneğin, bir apartmanda kapıcı ve kaloriferci olarak insanlar çalışıyor. Bu apartman bir işyeridir. Bir hekimi olacak ve bir güvenlik uzmanı olacak. Bu kişiler sürekli görev almayacak. Ancak belirli dönemlerde, işçileri ve çalışma şartlarını kontrol edecekler. Örneğin 3 yılda bir de olsa bir hekim, apartmanlarda görev yapan kişileri sağlık kontrolünden geçirecek. İş güvenliği uzmanı da aynı şekilde, yaşam ve çalışma şartlarını araştıracak” dedi. “Tehlikesiz iş yoktur” diyen Özer, yeni yıldan itibaren tüm işletmelerin ve işyerlerinin ‘risk değerlendirmesinden’ geçeceğini ifade etti. Özer, tek kişinin çalıştığı bir bakkalın ‘az riskli’ bir iş yeri olduğunu belirterek, bakkal gibi iş yerleri için ise daha basit bir risk değerlendirme sisteminin uygulanacağını söyledi. Özer “Marketlerde işyeridir ve belirli risk unsurları içerirler. Örneğin kutuların raflarda ne şekilde konulduğu ve buzdolabı ile diğer eşyaların konumları iş güvenliği açısından önemlidir” dedi.


AĞIR PARA CEZALARI GELİYOR


İŞ Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, 1 Ocak’tan itibaren yasada risk testlerini yaptırmayan doktor ve iş güvenliği uzmanlarından hizmet satın almayan işyerlerine ağır para cezaları verilmesinin öngörüldüğünü de hatırlattı. Genel Müdür Özer’in verdiği bilgiye göre, bir işyeri hem doktor hem de iş güvenliği uzmandan hizmet satın almak zorunda. Eğer, hizmet satın almazsa her iki kişi için 5’er bin liradan 10 bin lira para cezası ödeyecek. Bu işyerine üç ay süre verilecek. Üç ay sonunda da yine hizmet almama konusunda ısrar ederse, 30 bin lira para cezası verilecek. Risk değerlendirmesi yaptırmayan işyerleri ise 3 bin lira para cezası ödeyecek.


YASA 1.2 MİLYON İŞ YERİNİ KAPSAYACAK


YASA, Türkiye sınırları içinde faaliyet gösteren tüm iş yerlerini kapsıyor. SGK’nın kayıtlarına göre, Türkiye’de halen 1 milyon 482 bin iş yeri bulunuyor. Bunun 1 milyon 214 bini ise 1 ile 9 işçi çalıştıran iş yerlerinden oluşuyor. Büyük işletmelerin tamamında güvenlik uzmanı ile iş yeri hekimi bulundurulması veya hizmet alınması zorunlu olacak. Yasaya göre 1 ile 9 işçi çalıştıran işyerlerinde de güvenlik uzmanı ile aile hekiminden hizmet alınacak. Bu kapsamdaki işyerleri, talep ederse devletten kredi desteği alabilecek.

Star


Geri Dön