05 / 05 / 2024

ABD piyasalarındaki coşkuyu konut bitirdi

ABD piyasalarındaki coşkuyu konut bitirdi

ABD'li bankaların devletten aldıkları kredileri geri ödeyecekleri açıklaması piyasaları rahatlattı. Ancak ABD'nin konut inşaatı verisinin son 50 yılın en kötüsü olarak açıklanması coşkuyu bitirdi



Dünya piyasaları özellikle finans kağıtlarına olan talep nedeniyle hızla yükselişe geçti. Yükselişlerde bankacılık sektörünün kriz sürecinde en kötü dönemi geride bıraktığı yönündeki eğilim etkili oldu. ABD'li Goldman Sachs Group, JPMorgan Cahse ve Morgan Stanley'in devletten aldıkları destek kredilerinin 45 milyar dolarlık bölümünü geri ödeyeceklerini açıklamaları piyasalar tarafından olumlu değerlendirildi. İyimserliğin etkisiyle dünya borsaları ortalama yüzde 1 oranında yükseldi. Asya'da ise çıkış yüzde 3'lere kadar ulaştı. Ancak ABD'nin yeni konut inşaatlarına yönelik verisinin 1959'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi piyasaların heyecanını kesti.

Zew desteği geldi

Avrupa piyasalarında yaşanan yükselişlerde ise Alman ZEW Yatırımcı Endeksi'nde yaşanan yükselişin etkisi büyük oldu. Rakam Avrupa borsalarına doping etkisi yaptı. ZEW raporu ve AB'li borsaların yükselmesi euronun da yükselmesine neden oldu. Ancak asıl sıçrayış gelişmekte olan ülke piyasalarında gerçekleşiyor. Yatırımcıların risk iştahının kabarmasıyla birlikte MSCI Gelişmekte Olan Ülke Endeksi bir günde yüzde 3'e yaklaşan yükselişler gerçekleştirdi.

Gazete Habertürk


Geri Dön