29 / 04 / 2024

ABD, Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin yanındaki inşaatın iptalini istedi

ABD, Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin yanındaki inşaatın iptalini istedi

ABD'nin, Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin yanındaki bir inşaat projesinin iptalini istediği bildirildi



"ABD ile yeterince gerilim yokmuş gibi yeni bir cephe daha açıldı" diye yazan İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesi, yeni gerilimin kaynağının, ABD büyükelçiliğinin yanındaki Yamit otelinin genişletilmesi projesi olduğunu belirtti. Habere göre, otele yeni katlar ilave edilmesini, başka bir otelle bağlantı yapılmasını ve bir alışveriş merkezinin inşasını öngören proje nedeniyle ABD Büyükelçiliği, İsrail Dışişleri Bakanlığına başvurarak, projenin iptal
edilmesini istedi.

Elçilik, bakanlığa gönderdiği resmi yazıda, projenin güvenlik riski oluşturduğunu belirterek, otele kat eklenmesinin, yakın mesafeden büyükelçiliğe açık görüş imkanı sağlayacağını, inşaatın, ülkelere, topraklarındaki elçiliklere serbest geçiş imkanı sağlama yükümlülüğü veren Viyana konvansiyonunun da ihlali anlamına geldiğini ifade etti.

İki otelin birleştirilmesi projesinin birkaç ay önce Tel Aviv Belediyesi Planlama ve İnşaat Komisyonundan da onay aldığı belirtiliyor. Bu arada ABD Büyükelçiliğinin talebini dikkate alan İsrail Dışişleri Bakanlığı, "konunun yasal bir sorun olduğunu, kendilerinin müdahalede bulunamayacağını" bildirdi. Bakanlık ABD Büyükelçiliğine, Planlama Komitesine başvurmasını tavsiye etti.

Büyükelçiliğin cevaptan hoşnut kalmadığı, Dışişleri Bakanlığına, inşaatas karşı çıkması için baskı yaptığı kaydediliyor. Bir belediye yetkilisiyse gazeteye inşaatın yapılacağını ifade etti.
AA


Geri Dön