Teknoloji

ABD ve Çin arasındaki ‘çip savaşı’ iyice büyüdü

Küresel yarı iletken pazarının 2030'da 1 trilyon dolara erişmesi tahmin edilirken, bu sahada bağımsız olmak isteyen ülkeler çip teknolojisine has uygulamalar planlanıyor. ABD, Çin, İsrail, Japonya, Güney Kore, Almanya ve İngiltere, teşvik sistemlerini tekrar yapılandırarak milyar dolarlık yatırımlarAvrupa Birliği’nde (AB), üye ülkelerde çip imalatını çoğaltmak için “Çip Yasası” ile 43 milyar avro kaynak sunulmasını içeren bir planda anlaşma sunuldu

Günümüz teknolojilerine kuvvet sağlayan yarı iletkenlerde avantajları kaçırmak istemeyen ülkeler, bu sahadaki jeostratejik girişimleriyle küresel rekabette öne geçmeyi amaçlıyor

AB YER EDİNMEK İSTİYOR

Küresel süper kuvvetler içindeki teknolojik soğuk savaşta Avrupa da hareket etmeye başladı. Avrupa Birliği’nde (AB), üye ülkelerde çip imalatını çoğaltmak için “Çip Yasası” ile 43 milyar avro kaynak sunulmasını içeren bir planda anlaşma sunuldu.

Japonya da Çin’e yarı iletken ihracatı üstündeki denetimleri çoğaltacak düzenlemeleri ilan etti. Japon hükümeti, en erken Temmuz'da, süper bilgisayarların ve yapay zekanın ilerletilmesi için lazım olan son teknoloji yarı iletkenlere has imalat ekipmanlarının Çin’e ihracatı hususunda daha sıkı düzenlemeler başlatacağını açıkladı.

Çin’e has çip kısıtlamalarının arkasından Çin de ilk kez ABD’li bir çip imalatçısından yapılacak alımlara kısıtlama uygulandı. Çin’de ABD’li Micron Technologies hakkında  siber güvenlik soruşturmasının ardından şirketin, kritik altyapı projelerini yürüten Çinli şirketlere çip ve entegre devre satışı yasaklandı.

Merkezi Kaliforniya’da olan çip üreticisi Nvidia’nın piyasa ederinin, yapay zeka çiplerine has çoğalan talebin etkisiyle 1 trilyon dolara erişmesi, bu sahadaki yarışın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

ABD ve Çin arasındaki ‘çip savaşı’ iyice büyüdü

ÇİN ETKİSİ

Johns Hopkins Üniversitesi’nde Çin ekonomisi üstüne araştırmalar yapan Zhuoran Li de geçtiğimiz sene ABD’nin yarı iletken endüstrisinde Çin ile rekabeti çoğalttığını ve hükümetin yeni kanun ve kısıtlamalarla Çin ile teknoloji savaşında ilerilere gitmeye çalıştığını söyledi.

Çinli firmaların başarısının sırrının genel olarak nitelikli ürünleri daha az fiyatlara imal etmek olduğunu savunan Li, Çinli şirketleri yerel tedarike zorlamanın, ürün kalitesini baltalayacağını ifade etti.

Li, Çin’in başarıya erişene kadar deneme yanılma masrafını karşılayacak yeterli kaynağa sahip olduğunun gözlemlendiğine işaret ederek, ülkenin emniyet merkezli sanayi politikasının da kısa zamansda atılımlara yol açabileceğini söyledi.

İşte güçlü donanımıyla fiyat performans canavarı ZTE V70 fiyatı ve özellikleri

SGK'nın bu hamlesi binlerce kişiyi sevindirecek! 2000, 2003, 2007 girişliler bu habere dikkat!

Uzman isim açıkladı! Otomobil fiyatları düşer mi?