ABD'de 50 eyalette dev mortgage operasyonu!
Krizin başlangıcından bu yana 3 milyon konuta el konulan ABD'de mortgage sektörüne yönelik başlatılan inceleme sektörü sarstı. Bankaların 10 milyar dolara kadar zarar yazma riski gündemde,
ABD'nin 50 eyaletinin tamamında başsavcılar tarafından ortaklaşa başlatılan mortgage sektörüne yönelik inceleme dev bankaları zora soktu. İpotek ve icra yoluyla el konulan konutların satış belgeleri üzerindeki sorunlar nedeniyle zarar yazma riskiyle karşı karşıya kalan bankaların riskinin 10 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. FBR Capital Markets analisti Paul Miller, ipotek ve icra belgelerinden kaynaklanacak hukuki sorunlar ve gecikmelerin bankalara bedelini daha önceki tahmini olan 6 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkardı. Analistler, icra yoluyla satış aşamasında veya işlemleri devam eden 9 milyon konutun ortaya çıkan durumdan etkilenebileceğini ifade ediyor. ABD'nin 50 eyaletinde yerel savcıların bankaların icra yoluyla satış yöntemleri üzerindeki soruşturması, bankalardan ipoteke dayalı tahvil satın alanların bu tahvilleri yasal yollara başvurarak bankalara geri satma konusunda başarılı olmaları durumunda, bankaların zararlarının daha da artabileceği endişesini beraberinde getirdi. Bankaların ipotek ve icra konusundaki soruşturma, geçtiğimiz ay Ally Financial'in GMAC ipotek bölümünde çalışan bir kişinin, her ay incelemeden 10 bin icra ve diğer belgeyi doğruluğunu araştırmadan imzaladıkları yolunda verdiği yeminli ifade sonrasında başlatıldı.
Sabah
ABD"de 50 eyalette dev mortgage operasyonu
Washington yönetimi, sadece Eylül ayında 100 bin eve el konulması sonrasında toplam 50 eyalette bankalar ve mortgage kredisi dağıtan şirketleri kapsayan geniş çaplı bir inceleme başlattı. Kredi dağıtan bankaların hisselerinde büyük çaplı düşüşler görülürken, yatırımcılar değer kaybının artmasından endişe ediyor.
Yetkililer, bazı bankaların borcunu ödeyemeyen konut sahiplerinin evlerini boşaltması ve konutların icra yoluyla satılması için dosyaları yeterli oranda incelemeden karar aldıkları ve sahte belgeler düzenlediği yönündeki iddiaları inceleyecek.
Bank of America, JPMorgan Chase ve GMAC gibi dev şirketler, haciz vakalarında sahtecilik yapmakla suçlanırken, suçlu bulunmaları durumunda, büyük çaplı davalarla karşı karşıya kalacak.
Uzmanlar şirketlerin ödeyeceği cezanın milyarlarca doları bulabileceğine dikkat çekiyor.
KONUT PİYASASINI TEHDİT EDİYOR
Mortgage kredileriyle ilgili açılan soruşturmanın, ipotekli konutların satışını yavaşlatabileceği ve kırılgan konut piyasasındaki toparlanmayı tehdit edeceğinden endişe ediliyor.
Bazı banka görevlilerinin konutlara el konulmasıyla ilgili belgeleri okumadan imzaladığı iddia edilirken eyaletlerdeki yetkililer, konut sahiplerinin evlerini boşaltması için sunulan belgelerin yasallığı ve doğruluğunu inceleyecek.
Iowa başsavcısı Tom Miller de, eyalet yönetimlerinin zarar gören konut sahiplerinin kayıplarını telafi etmelerini sağlayacaklarını ve gerekirse bankalar ile mortgage kredisi veren kurumlara para cezası uygulayacaklarını söyledi.
Bu sadece bir belgedeki kusurla ilgili konu değil, aynı zamanda bazı şirketlerin yasaları ihlal etmesi ve birçok kişinin evlerini kaybetmesiyle ilgili bir durum diyen Miller, ayrıca prosedürleri değiştirmesi için bu kurumlara baskı yapabileceklerini ifade etti.
SORUşTURMA BANKALARI VURDU
Başlatılan soruşturma, finans piyasalarında banka hisselerinin büyük çapta değer kaybı yaşamasına neden olurken, şirketlerin önümüzdeki dönemde daha büyük çapta zarar edebileceği konuşuluyor.
ABD borsalarında büyük çaplı bir hareket görülmese de büyük bankaların hisseleri düşüş yaşadı. Bank of America, bu düşüşten en çok etkilenen kurum oldu. Bankanın hisseleri yüzde 5 oranında değer kaybetti.
REKOR SAYIDA EVE KOYULDU
Diğer yandan, Eylül ayında el konulan konut sayısı 100 bini geçerek, rekor kırdı. Gelecek aylarda ise büyük bankaların konutlara el koyma işlemlerini durdurması ve icra işlemleriyle ilgili uygulamalarını gözden geçirmesi nedeniyle bu sayının düşmesi bekleniyor.
RealtyTrac'ın raporuna göre, mortgage kredisi sağlayan kuruluşlar geçen ay 102 bin 134 eve el koydu. Ağustos ayında bu rakam 95 bin 364 olmuştu. RealtyTrac şirketinin 2005 yılında verileri izlemeye başlamasından bu yana Eylül ayı el konulan konut sayısının en fazla olduğu ay olarak kayıtlara geçti.
Amerika Birleşik Devletleri'nde 2007 yılı Aralık ayından bu yana iki buçuk milyon eve, sahipleri kredi borçlarını ödeyemedikleri için el konmuştu.
Hürriyet