29 / 04 / 2024

ABD'de, depremi tahmin edebilen yapay zeka geliştirildi

ABD'de, depremi tahmin edebilen yapay zeka geliştirildi

ABD'de Teksas Üniversitesi'nde yapılan yeni bir çalışma kapsamında yapay zeka destekli deprem tahmin aracının yüzde 70 doğrulukla çalıştığı belirtildi. İşte haberin merak edilen ayrıntıları...



Texas Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından geliştirilen yapay zeka destekli bir araç ile Çin'de gerçekleşen bir denemede depremler bir hafta öncesinden yüzde 70 doğrulukla tespit edilebildiği açıklandı. Buna göre, tahmin edilen konuma 320 km mesafede, hesaplanan şiddette 14 deprem başarı ile tespit edildi. Fakat sistem bir depremi kaçırdı ve sekiz adet yanlış uyarı verdi.

Araştırmacılara göre gerçekleşen bu sonuçlar ile yapay zeka destekli deprem tahmininde bir dönüm noktası teşkil ediyor. Öte yandan, bilim insanları yapay zekanın bir önceki depremlerle eşleştirildiği gerçek zamanlı sismik verilerdeki istatistiksel dalgalanmaları bulabilmek için eğitildiğini kaydedilerek, yöntemin nispten basit bir makine öğrenme algoritması olduğunu ifade ettiler.

Yapay zekaya, bir dizi istatistiksel veri aktarılarak, kendisini beş yıllık sismik kayıt veritabanı üzerinde eğitmesi söylendi. Buna göre, yapay zeka eğitildikten sonra Dünya’daki arka plan gürültüsü arasında gelen deprem işaretlerini de dinleyerek tahminde bulunduğu belirtildi.

ABD de, depremi tahmin edebilen yapay zeka geliştirildi

ekonomim.com'da yer alan habere göre, yapılan bu çalışma, Çin’de düzenlenen uluslararası bir yarışma için sunulmuştu. Sonrasında, Teksas Üniversitesi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli çalışma diğer 600 tasarım arasında birinci oldu.

Aynı yaklaşımla başka yerde yapılacak tahimnlerin başarılı olup olmayacağı henüz bilinmiyor fakat araştırmacılar Kaliforniya, İtalya, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Teksas gibi güçlü sismik izleme ağlarına sahip yerlerde yapay zekanın başarı oranını artırabileceğinden eminler.

YAPAY ZEKA NEDİR?

Yapay Zekâ Nedir? Artificial intelligence ya da ai nedir sorusu en açıklayıcı olacak şekilde bir bilgisayar ya da bilgisayar kontrolünde olan bir robotun zeki canlılara benzer bir şekilde çeşitli iş/görev/faaliyetleri yerine getirme yeteneği olarak tanımlanmaktadır.

Büyük İstanbul depremini tahmin etmek için yapay zeka kullanılabilir mi? Prof. Dr. Şamil Şen bir bir açıkladı! 

Yapay zeka destekli Onvo OV43250 43 inç 109 Ekran Full HD Android Smart LED TV satışa çıktı!

Yapay zeka gayrimenkul sektörüne de giriyor! 


Geri Dön