01 / 05 / 2024

ABD'de İslam Araştırmaları Merkezi açılacak

ABD'de İslam Araştırmaları Merkezi açılacak

Tayyip Erdoğan, ABD'de Intercity'nin patronunun `İslam Araştırmaları Merkezi'ni açacak



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti programından, ilginç bir işadamı öyküsü ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan,  Washington ziyareti sırasında George Mason Üniversitesi'nde bulunan ve işadamı Vural Ak'ın bağışlarıyla oluşturulan `Ali Vural Ak Küresel İslam Araştırmaları Merkezi'ni de açacak.
Türkiye'nin en büyük filo kiralama şirketi olan Intercity'nin kurucusu olan ve 2008 yılında şirketin yüzde 45 hissesini Japon Mitsubishi Grubu'na satan Vural Ak'ın, söz konusu merkeze 10 yıl süreyle destek vereceğine ilişkin geçen yıl 15 Ekim tarihinde bir anlaşma imzaladığı bildirildi. Washington'daki saygın üniversitelerden biri olan George Mason'da oluşturulan merkez için, Vural Ak tarafından yapılan bağışın miktarıysa 4 milyon dolar.

Bölüm başkanı okul arkadaşı
İslami araştırmalar alanında atılım yapmak isteyen George Mason Üniversitesi'ndeki bu merkezin, dünya çapındaki İslami araştırmalarda öncü rol üstlenmesinin amaçlandığı ifade edildi.
Açılışını Başbakan Erdoğan'ın yapacağı ve Amerikalı öğrencilere "Küresel Barış Vizyonu Olarak Medeniyetler İttifakı" başlıklı bir konferans vereceği merkezin direktörlüğünü ise Dr. Cemil Aydın yürütüyor. Yine ABD'de kurulu olan Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü tarafından da desteklenen Aydın, Boğaziçi Üniversitesi mezunu ve aynı zamanda da Vural Ak'ın dostu ve üniversiteden sınıf arkadaşı.
İslami araştırmalar programında Kuran ve hadis, İslam'da dini yaşam, İslam tarihi, Müslüman toplumlar ve politika gibi konularda dersler veriliyor. Geçen hafta içinde üniversitede düzenlenen bir bahar resepsiyonuyla tanıtılan Ali Vural Ak Küresel İslam Araştırmaları Merkezi'nin, facebook'ta da bir sayfası bulunuyor.
30 bin öğrencisi bulunan George Mason Üniversitesi'nde 2 binden fazla Amerikan kökenli Müslüman öğrencinin eğitim gördüğü belirtiliyor. Üniversitede İslami dersler veren 15 profesör görev yapıyor.

Intercity'nin yüzde 45'ini Mitsubishi'ye sattı
Otomobillere çocuk yaştan itibaren merak duyan Vural Ak, kurucusu olduğu operasyonel kiralama şirketi Intercity'nin yüzde 45 hissesini Mitsubishi grubunun iki şirketi Mitsubishi Corporation ve Mitsubishi UFJ Lease & Finance'e sattı. Bu ortaklık, yaklaşık dört yılda 3 milyar dolarlık bir yatırımı öngörüyordu. Vural Ak, Intercity'nin yüzde 51 hissesini elinde bulundururken, yüzde 4'lük hisse IFC'ye (International Finance Corp.- Dünya Bankası) ait.
Memur bir ailenin çocuğu olan Ak, Intercity Rent A Car'ı 1991'de 21 yaşındayken kurdu. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünde okuyan Ak, bu dönemde bir oto kiralama şirketinde şoförlük ve müşteri temsilciliği yaptı. Ekim Turizm adıyla bir şirket kuran ve kiralama şirketlerine farklı bir iş ortaklığı modeli sunan Ak, dost ve aile çevresinin kullanmadığı otomobilleri kiralamaya başladı. Intercity'yi bu arada kuran Vural Ak, bir yıl sonra iflas etti.
Ardından şansını tekrar denemeye karar veren Ak, bu kez de Almanya'da çalışan ve izin için Türkiye'ye gelen Türklere araç kiralamaya başladı ve bu kez başarılı oldu. Tüm borçlarını ödeyen Ak, ilk otomobilini de satın aldı. Filo kiralamanın daha avantajlı olacağına karar veren Vural Ak, bu alanda ilk oldu ve 1993'te yabancı bir beyaz eşya firmasıyla yaptığı anlaşma sonrasında işi büyüttü. 2001 krizinde zora düştüğü zaman büyük bir kampanyaya girişti ve zarar eden şirketlerin finansman yükünü hafifletmek amacıyla filo kiralama önerisi getirdi. Böylece Intercity, filo kiralama sektörünün en büyük oyuncu haline geldi.
Milliyet


Geri Dön