10 / 05 / 2024

ABD'de kişisel tüketim amaçlı harcamalar Mayıs'ta beklentiyi karşılamadı

ABD'de kişisel tüketim amaçlı harcamalar Mayıs'ta beklentiyi karşılamadı

ABD’de yapılan çekirdek kişisel tüketim harcamaları Mayıs ayında beklentilerin altında gerçekleşti. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate alması nedeniyle önem taşıyor.



YÜZDE 0,2 ARTIŞ BEKLENİYORDU

Nisan ayında yüzde 0,6 yükselen kişisel tüketime yönelik harcamaların Mayıs döneminde yüzde 0,2 oranında artış göstermesi artması bekleniyordu.

Bloomberg HT’nin haberine göre Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı Kişisel tüketim harcamalarına yönelik fiyat endeksi, Mayıs’ta aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,8 oranında arttı. Yıllık değerlendirmede ise Nisan 2021 tarihinden beri en düşük artışın meydana geldiği veri, Nisan'da aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 4,3 yükselme göstermişti.

Kısa adıyla Fed olarak bilinen ABD Merkez Bankası için önemli bir veri olarak değerlendiği enerji ve gıdanın hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketime yönelik harcamalar fiyat endeks,  yine bu dönemde aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 4,6 oranında yükseldi.

MOTORLU TAŞIT HARCAMALARI DÜŞTÜ

Buna karşın motorlu taşıt harcamaları yüzde 23,3 düşerken, benzi başta olmak üzere enerji harcamalarında yüzde 24,4 oranında azalış gerçekleşti. Benzin harcamalarına yönelik düşüşün enerji fiyatlarındaki azalmayı gösterdiği belirtiliyor.

 ABD de kişisel tüketim amaçlı harcamalar Mayıs ta beklentiyi karşılamadı

Piyasalardaki çekirdek kişisel tüketim harcamalarını içeren fiyat endeksi beklentisi ise aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,7 artış olacağı yönündeydi. Çekirdek kişisel tüketim harcamalarına yönelik fiyat endeksindeki yükseliş, Nisan ayında aylık yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 4,7 şeklinde gerçekleşmişti.

Öte yandan, tüketici güveni endeksi ise Haziran ayında artış gösterirken, böylece tüketicilerde resesyon endişelerinin bir miktar azaldığı kaydedildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan önemli duyuru! 1 Temmuzdan itibaren uygulama başlıyor!

Düşük maaş alan emekliler asgari ücret seviyesine çıkaracak zam istiyor!

Ev kadınları nasıl emekli olacak? 25 yıl evli kalanların emekli olacağı iddiası doğru mu?


Geri Dön