Dış Piyasalar

ABD'de konut başlangıçları 1 milyon 450 bine yükselerek beklentileri aştı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de konut başlangıçları, bu yılın Şubat ayında yüzde 9,8 artışla 1 milyon 450 bine yükseldi ve beklentileri aştı.Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de konut başlangıçları, bu yılın Şubat ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 9,8 yükseldi ve 1 milyon 450 bin rakamına çıktı

ABD Ticaret Bakanlığı, bu yılın Şubat ayına ait konut başlangıçları ve inşaat izinleri istatistiklerini resmen yayımladı.

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de konut başlangıçları, bu yılın Şubat ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 9,8 yükseldi ve 1 milyon 450 bin rakamına çıktı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, piyasa beklentilerinin üstünde gelen konut başlangıçlarının 1 milyon 310 bin şeklinde olması öngörülüyordu. Yine açıklanan rakamlara göre, konut başlangıçları, Ocak ayında 1 milyon 321 bin seviyelerinde gerçekleşmişti.

 

Yine açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de konut başlangıçları, şubatta yıllık bazda yüzde 18,4 azalma gösterdi. 

- İnşaat izinleri de beklentileri aştı

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de inşaat izinleri Şubat ayında aylık bazda yüzde 13,8 arttı ve 1 milyon 524 bin seviyelerine çıktı. Bu dönemde beklentilerin üstünde gelen inşaat izinlerinin 1 milyon 340 bin şeklinde olması öngörülüyordu.

Yine açıklanan rakamlara göre, söz konusu inşaat izinleri, Ocak ayında yüzde 0,1 artışla 1 milyon 339 bin seviyelerinde gerçekleşmişti.

ABD'de inşaat izinleri, Şubat ayında yıllık bazda yüzde 17,9 azaldı.

ABD'de 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçtiğimiz haftalarda yüzde 6,71 ile 2022 yılının Kasım ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyelere çıkmıştı.

Mortgage Bankalar Birliği'nin açıklamış olduğu rakamlara göre, mortgage başvuruları, 24 Şubat 2023 tarihi ile biten haftada bir önceki haftaya kıyasla yüzde 5,7 oranında azalma göstermişti.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, ülkede 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, yüzde 6,62'den yüzde 6,71'e çıkmış ve böylelikle de 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, geçen yılın Kasım ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyede kalmayı sürdürmüştü.

Finans uzmanları uyardı: 10 ABD bankası daha iflas edebilir!

Borsada ‘iflas’ şoku! Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ne oldu? En çok hangi hisseler geriledi?

Otomobil devinden işçi çıkarma kararı! Binlerce kişi işinden olacak