17 / 05 / 2024

ABD'de milyonlarca kiracı evsiz kalabilir!

ABD'de milyonlarca kiracı evsiz kalabilir!

ABD'de 3,6 milyon kiracı evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Kiralarını ödemeyen 3,6 milyon kiracının endişeli bekleyişi sürüyor. 



ABD'de koronavirüs salgını esnasında ekonomik kriz yaşadıkları için kiralarını ödeyemeyen kiracıların evlerinden mahkeme kararıyla tahliyesine getirilen yasağın süresi 1 Ağustos'ta sona erdi. Akşam'da  yer alan habere göre; bu tarihten itibaren California dışındaki eyaletlerde ev sahipleri aylardır kira ödemeyeb kiracılarını mahkeme kararıyla evlerinden çıkartabilecek.

California valisi yasağı eyalet genelinde Eylül sonuna kadar uzatılmıştı. Bununla beraber yasağın içerildiği moratoryumun ABD genelinde uzatılması yönünde şu ana kadar istenen adımları atamayan Biden Yönetimi ve Kongre'ye yönelik tepkiler artmış durumda.

Konuyla ilgili açıklama yapan Temsilciler Meclisi Mali İşler Komisyonu Başkanı Maxine Waters Biden Yönetimi'ni sorumlu buldu. Montana eyaletinden Demokrat Partili temsilci Cori Bush, bu durumu protesto etmek için Kongre dışında protesto yaptı. 

Senatör Elizabeth Warren, altyapı paketinin görüşüldüğü Senato oturumunda yaptığı açıklamasında federal hükümetin yeterli araç ve ödeneğe sahip olduğuna vurgu yaparak kiracıların tahliyesini engelleyecek moratoryumun bitmesine saatler kala yaklaşan yeni krizi durdurma yönünde çağrı yaptı. 

Moratoryum evsiz kalanların sayısının bir anda yükselmesi olasılığına karşı salgının daha da yayılabileceği endişesi taşıyan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Daireleri tarafından hayata geçirilmişti. Kongre moratoryumun yürürlüğe konmasından bu yana kiracılara yardım için eyaletlere 47 milyar dolarlık konut yardımı ödeneğini verilmişti fakat ödenek çoğu eyalette kiracıların ve ev sahiplerinin eline zamanında ulaşmadı.

Joe Biden çağrıda bulundu

Başkan Joe Biden moratoryumun dolmasından bir gün önce yerel hükümetlere yaptığı çağrıda Kongre ödeneğinden ayrılan bu kaynakların bireylere ödenmesi için mümkün olan tüm işlemlerin acil olarak yapılması gerektiğini dile getirmişti. Biden yerel hükümetinin bu kaynakları hala ellerinde tutmasının hiçbir bahaneyle açıklanamayacağını belirtti. 

Beyaz Saray'ın moratoryumu uzatmak istediği biliniyor, fakat Temmuz sonuna kadar uzatılmasına tek bir oy farkıyla destek veren ABD Anayasa Mahkemesi, bu konuda Kongre'den bir karar alınması konusunda ısrar ediyor. Mahkemenin muhafazakar yargıçlarından Brett Kavanaugh, Kongre'de karar alınmazsa yönetimin alacağı uzatma kararını veto etmekle uyardı. Uzun vadede halk sağlığı krizi durumlarında Anayasa Mahkemesi'nin federal hükümetin alacağı kararları engelleyeceğinden endişe duyan Biden Yönetimi, Perşembe günü moratoryumun süresini uzatmak konusunda Kongre'den adım atmasını istemişti.

 ABD de milyonlarca kiracı evsiz kalabilir!

Maxine Waters bunun üzerine moratoryumu 31 Aralık tarihine kadar uzatmak içim hızlı bir yasa tasarısı hazırlattı, ancak Temsilciler Meclisi'nin muhalefetteki Cumhuriyetçi üyeleri, "Demokratlar'ın tasarısının aceleye getirildiğini" savunarak oylamaya onay vermiyor. 

Ev sahipleri yasak kalksın istiyor

Diğer yandan birçok ev sahibi de moratoryumun artık uzatılmaması için mahkemelere başvuruyor. Bununla beraber ev sahipleri, almadıkları kiraların tazmini için eyaletlere gönderilen federal yardımların hızlandırılmasını da kabul ediyor. Ev sahiplerini temsil eden bir örgütün federal mahkemeye yaptığı başvuruda 26 milyar dolar tazminat talep edildi. 

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in moratoryumu uzatma tasarısını imzalama konusundaki isteksizliğine karşın bazı Demokrat Partili temsilciler, Başkan Biden'ın Anayasa Mahkemesi'nden tek bir yargıcın baskısının kabul edilmesine de öfkeli. 

ABD İmar ve Kent Geliştirme Bakanlığı verilerine göre Mart 2021 sonunda en az 6,4 milyon Amerikalı ev kiralarını ödemedi. Bunların 3,6 milyonuysa önümüzdeki iki ay içinde evlerinden tahliye edilebilir. Hafta başından itibaren ABD genelinde birçok tahliye davasının açılabileceği belirtiliyor.

ABD'de kira desteğinin sona ermesi kriz yarattı!


Geri Dön