03 / 10 / 2024

ABD'de mortgage başvuruları geriledi! 

ABD'de mortgage başvuruları geriledi! 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranını 50 baz puan indirmesinin ardından üst üste iki hafta hızla artan mortgage başvuruları, geçen hafta hız kesti ve bir miktar geriledi; 30 senelik kredi faiz oranlarında da buna bağlı olarak sınırlı da olsa yükseliş kaydedildi.




ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, 27 Eylül haftasında mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 1,3 düşüş ile 292,3 puana indiği belirtildi.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaştığı haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 0,7 artış ile 149,3 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 2,9 düşüş ile 1.099,5 puana kadar gerilediği ifade edildi. 

Söz konusu haftada, 30 senelik mortgage faiz oranı 1 baz puan artarak yüzde 6,14 seviyesine geldi. dunya.com'da yer alan içeriğe göre;  MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Mike Fratantoni, "Geçtiğimiz hafta gelen veriler, enflasyon düşmeye devam ederken bile ekonominin hala sağlam bir hızda büyüdüğünü gösterdi. Sonuç olarak, mortgage oranları sınırlı bir şekilde arttı ve 30 yıllık oran yüzde 6,14'e yükselmiş oldu. Bunun etkisi ile, yeniden finansman başvuru hacmi azaldı; Fakat geçen senenin hızının neredeyse üç katı kadar yüksek kalmaya devam ediyor." dedi.

ABD de mortgage başvuruları geriledi! 

Fratantoni, "Haftanın haberi, daha fazla konut alıcısının pazara girdiğinin görünmesiydi. Satın alma başvurusu faaliyeti hafta boyunca arttı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9'dan fazla yukarıya geldi. Hem yeni hem de mevcut konut stokları 2024 boyunca arttı; Bu da potansiyel alıcıların bakacakları mülkleri olduğu ve artık daha düşük mortgage oranlarına sahip oldukları ve daha uygun fiyatlı oldukları anlamına geliyor." denildi.
Toplam başvurular içinde mortgage finansmanının payı yüzde 55,7'den 54,9'a indi.

Ayrıca, 15 senelik faizinde oran 4 baz puan artış ile yüzde 5,51 olurken, 5 senelik ARM kredi faizi 11 puan artarak yüzde 5,87 seviyesine geldi. 30 senelik jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 3 puan artarak yüzde 6,50 oldu.

Amerika'da mortgage faizleri 1,5 yılın en düşük seviyesinde...

Amerika'da mortgage başvuruları yükseldi, 30 senelik faizler geriledi...

İlk kez ev alma yaşı 29'dan 35'e çıktı! Ev sahibi olmak isteyen Y ve Z kuşağında hayal kırıklığı!

Konut piyasasındaki toparlanma için faizlerin düşmesi gerekiyor! Yeni konut ve ikinci el konut fiyatları rekora koştu!


Geri Dön