25 / 07 / 2024

Konut piyasasındaki toparlanma için faizlerin düşmesi gerekiyor! Yeni konut ve ikinci el konut fiyatları rekora koştu!

Konut piyasasındaki toparlanma için faizlerin düşmesi gerekiyor! Yeni konut ve ikinci el konut fiyatları rekora koştu!

ABD'de konut piyasası, artan konut fiyatları ile yüksek mortgage oranlarının baskısı altında kalmayı sürdürürken; normale dönüş için faizlerin düşmesi bekleniyor. İşte ayrıntılar...


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


ABD yüksek enflasyona karşı ABD Merkez Bankasının (Fed) izlediği sıkı para politikasından en çok etkilenen sektörlerden biri konut oldu. 

Ülkede konut satışlarında, yükselen konut fiyatları ve yüksek mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının etkisiyle düşüş yaşanırken; konut piyasasındaki toparlanma için faizlerde düşüş olması bekleniyor. Yüksek konut fiyatları ve mortgage oranları, ülkede konut sahibi olabilmeyi daha zor hale getirdi. 

Konut piyasasındaki toparlanma için faizlerin düşmesi gerekiyor! Yeni konut ve ikinci el konut fiyatları rekora koştu!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ABD'de son aylarda enflasyonda görülen soğuma sinyalleri ve işsizlikteki artış, Fed'in eylül ayında ilk faiz indirimine gidebileceğine ilişkin beklentileri güçlendirirken, mortgage oranlarındaki gerileme ve artan konut arzıyla gelecek aylarda konut piyasasında toparlanmanın görülebileceği ile ilgili umutların artmasına neden oldu. 

Ulusal Emlakçılar Birliğinin (NAR) tarafından açıklanan rakamlara göre, ABD'de ikinci el konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak haziranda aylık bazda yüzde 5,4 düşüş gösterdi ve 3,89 milyona geriledi. Art arda dört aydır düşüş kaydeden konut satışları, mayısta aylık yüzde 0,7, nisanda yüzde 1,9 ve martta yüzde 3,7 gerilemişti. 

Ülkede ikinci el konut satışları, haziranda geçtiğimiz senenin  aynı ayına göre de yüzde 5,4'lük azalış kaydetti. 

ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, ABD'de yeni konut satışları da haziranda aylık bazda yüzde 0,6 düştü ve Kasım 2023'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ülkede yeni konut satışları, yıllık bazda da yüzde 7,4 azaldı. 

Analistler, konut satışlarındaki yavaşlamanın "satıcı pazarından" "alıcı pazarına" yavaş bir geçişin işareti olduğunu dile getirdi. 

Konut piyasasındaki toparlanma için faizlerin düşmesi gerekiyor! Yeni konut ve ikinci el konut fiyatları rekora koştu!

FİYATLAR REKORA KOŞTU 

ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, haziranda yıllık yüzde 4,1 yükseldi ve 426 bin 900 dolar ile art arda ikinci ayda tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. 

Ülkede geçtiğimiz ay yeni konutların medyan satış fiyatı da 417 bin 300 dolar şeklinde kaydedildi. Emlak sitesi Redfin'in rakamlarına göre, Haziran ayında konut satışlarının üçte birinden fazlası liste fiyatının üzerinde kaydedildi. 

Analistler, rekor tazelese de konut fiyatlarında daha büyük bir hızlanmanın pek mümkün görünmediğine dikkat çekerek, arz ve talep dinamiklerinin dengeli bir piyasa haline yaklaştığını belirtti. 

Konut piyasasındaki toparlanma için faizlerin düşmesi gerekiyor! Yeni konut ve ikinci el konut fiyatları rekora koştu!

FAİZLER DÜŞTÜ AMA YİNEDE 2021'İN İKİ KATI SEVİYESİNDE 

ABD'de mortgage faiz oranları da yüzde 7'nin altına düşmesine rağmen yine de 2021 yılının sonundaki seviyesinin iki katı üzerinde kalmayı sürdürüyor. Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre, 19 Temmuz ile biten haftada, 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,82 ile şubat ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. 

Mortgage oranlarındaki gerilemeye karşın mortgage başvuruları da geçen hafta önceki haftaya kıyasla yüzde 2,2'lik düşüş gösterdi. Analistler, yüksek borçlanma maliyetlerinin artan konut fiyatlarıyla birleşmesiyle daha az alıcınınev satın alabildiğinin altını çizdi. 

Konut alıcılarının faiz oranlarının daha da düşmesini beklediğine dikkat çeken analistler, mortgage oranlarının Fed'i tam olarak takip etmese de 10 yıllık tahvil faizlerinin mortgage oranlarının seyrinde etkili olduğunu, yatırımcıların enflasyonun hafiflediğine inanmasıyla beraber oranlarda düşüş olabileceğini aktardı. 

Konut piyasasındaki toparlanma için faizlerin düşmesi gerekiyor! Yeni konut ve ikinci el konut fiyatları rekora koştu!

YABANCIYA KONUT SATIŞI DÜŞTÜ 

ABD'de yabancılara yapılan konut satışı da Nisan 2023'ten mart ayına kadar olan dönemde yıllık yüzde 36 geriledi ve 54 bin 300 olarak, 2009 yılından bu güne en düşük seviyesini kaydetti.

Bu dönemde yabancılar 42 milyar dolar değerinde konut satın alırken, konut yatırımlarında söz konusu dönemde yüzde 21,2 düşüş yaşandı. 

Yabancılara satılan konutların ortalama fiyatı 780 bin 300 dolarla, medyan fiyatı ise 475 bin dolarla bu zamana kadar kaydedilen en yüksek rakam oldu. 

Analistler, güçlü doların ABD'deki konutları yabancılar için çok daha pahalı hale getirdiğine, tarihsel olarak düşük konut stoku ve artan fiyatların da hem Amerikalı hem de uluslararası alıcılar için konut satışlarını kısıtlayan önemli faktörler olmaya devam ettiğine vurgu yaptı. 

Realtor.com Başekonomisti Danielle Hale, daha az sayıda alıcının haziran ayında ev satın alabildiğini dile getirdi. 

"Yüksek konut fiyatları ve hala yüksek olan mortgage oranlarından kaynaklanan alım gücü yetersizliği, haziran ayında konut satışlarının düşmesine sebep oldu" ifadelerini kullanan Hale, satışlardaki yavaşlamanın birkaç sene üren "aşırı satıcı piyasasının" ardından konut piyasasının daha dengeli bir hale yaklaşmasına yardımcı olduğunun altını çizdi. 

Hale, Fed'in eylül ayında faiz indirimine gitme beklentisinin artmasıyla mortgage oranlarının da şimdiden gevşemeye başladığına dikkat çekti ve şu açıklamayı yaptı: 

"Fed'in nihai rotası gelecek verilere bağlı olacak. Ancak, Fed'in faiz indirimlerinin öncesinde ve sonrasında göreceğimiz mortgage oranlarındaki hafiflemenin, alıcılar için alım gücünü ve konut stokunu artırmasını, mortgage oranları düştüğünde faiz oranlarına bağlı ev sahiplerinin elleri eskisi kadar sıkı olmayacağından seçimlerini zenginleştirmesini öngörüyorum. Bu, konut satışlarındaki toparlanmayı destekleyecektir."

Emlak sektöründen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi için pilot uygulama talebi! 

Perakendeciler kiralarda üst sınır talep ediyor!

Hanehalklarının yüzde 8,4'ü başkasının evinde kira ödemeden oturuyor!


Geri Dön