06 / 05 / 2024

ABD'deki İran bağlantılı gökdelene el konulabilir!

ABD'deki İran bağlantılı gökdelene el konulabilir!

New York'ta mahkeme, İran tarafından kontrol edildiği gerekçesiyle 36 katlı bir gökdelene ABD'nin el koyabileceğine karar verdi.




ABD, İran merkezli Alavi Foundation adlı vakfın hissedarı olduğu 36 katlı gökdelene el koymaya hazırlanıyor. New York’ta mahkeme jürisi, New York 5. Cadde’de bulunan gökdelenden sağlanan milyonlarca doların Bank Melli aracılığıyla İran’a aktarıldığına karar verdi. Gökdelenin yüzde 60’ının Alavi Foundation’a ait olduğu ve söz konusu kuruluşun ABD’nin İran’a yaptırımlarını deldiği iddia edildi. 2008’de açılan dava ABD hükümeti lehine sonuçlansa da bu zamana kadar temyizdeydi.


Öte yandan Alavi Foundation’ın, İran kontrollü bankanın gökdelende yüzde 40 hissesi bulunan Assa Corporation’la olan ortaklığı aracılığıyla kara para akladığı yapılan iddialar arasında. Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya’nın haberine göre binanın satışından gelecek paradan, 1983’te Beyrut’ta ABD deniz piyadalerine yönelik kışla bombalaması ve 1996’da Suudi Arabistan’da Huber Kuleleri’nde koalisyon güçlerine düzenlenen saldırının kurbanları faydalanacak. Tahran, saldırılarla bağlantısı olduğunu reddediyor.



Yeni Şafak


Geri Dön