Dış Piyasalar

ABD'den ev almak için doğru zaman mı? Bank of America yanıtladı!

Yurt dışında yatırım yapmak isteyen pek çok kişi 'ABD'den ev almalı mı' sorusunun yanıtı merak ederken Bank of America'dan konu ile ilgili yanıt geldi. İşte detaylar...

Yurt dışında yatırım yapmak isteyen pek çok kişi 'ABD'den ev almalı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Investing'te yer alan habere göre BofA Securities, konut satın almaya adanmış bahar mevsiminin orta noktasında, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki konut piyasasına ilişkin yeni bir güncelleme yaptı. Söz konusu analiz, konut satın alan ve satan bireylerin performansına odaklanıyor. Satışa çıkarılan konut sayısında bir artış olduğu, fakat konutların satılmadan önce piyasada kalma süresinin değişmediği belirtilirken, söz konusu bu durum yeni arzın alıcı ilgisiyle eşleştiğine işaret ediyor. Ayrıca yine bununla beraber, alıcılar sürekli yüksek borçlanma maliyetleri ve katı kredi standartları sebebiyle zorluklarla karşılaşıyor.

Bank of America'ya göre, bir konut satın almak amacıyla borçlanma maliyeti bir önceki seneye göre biraz düşmüş olsa da, yüzde 7'yi aşan faiz oranları konut alıcıları için hala cesaret kırıcı. Analistler hazırladıkları raporlarında, "Yüksek gayrimenkul fiyatları ve yüksek mortgage oranlarının bir araya gelmesi, tüketicileri şu anda konut satın almak için avantajlı bir zaman olmadığı sonucuna götürüyor" diye konuştu.

Michigan Üniversitesi tarafından en son anketinden elde edilmiş olan bulgular, katılımcıların yüzde 76'lık kısmının konut satın almak için uygun bir zaman olmadığına inandığını gösteriyor ki söz konusu bu oran Mart ayındaki yüzde 74'lük orana göre hafif bir artış gösteriyor. Bu konudaki başlıca endişeler, yüksek emlak fiyatları (yüzde 54) ile birlikte yüksek borçlanma oranları ve sıkı kredi kriterleridir (yüzde 57).

Buna karşılık, satıcıların lehine olan mevcut piyasada, katılımcıların yüzde 61'lik kısmı satış yapmak için uygun bir zaman olduğuna inanırken, bu kişilerin yüzde 46'lık kısmı bunun başlıca sebeplerinin yüksek gayrimenkul fiyatları ve yeterli alıcı ilgisi olduğunu belirtiyor.

Bank of America, satılık konut sayısında hafif bir artış olduğunu ve bunun da konut inşaatçılarının daha temkinli davranmasına neden olabileceğini belirtiyor.

"Yine de, gayrimenkul fiyatlarının kira gelirlerine oranının yüksek olması, yeni konutların inşasından elde edilecek olan kâr için güçlü bir potansiyele işaret etmeyi sürdürüyor. Konut inşaatının reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki artışa katkısının yavaşlayacağını öngörüyoruz, fakat konut sektöründe bir gerileme öngörmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni yapılan konutların satılmadan önce piyasada kalma süresi Şubat'ta 8,8 ay iken Mart'ta 8,3 aya geriledi. Söz konusu bu durum, mevcut konut sayısındaki artışlara rağmen talebin güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Daha önce sahip olunan konutlar piyasasında da benzer bir durum söz konusu.

Tüm faktörler göz önüne alındığı zaman, Bank of America, konut piyasası anlatısının, sabit alıcı ilgisiyle beraber artış gösteren sayıda satılık konut olduğu sonucuna varıyor.

"Piyasadaki konut stoku arttıkça ve mortgage oranları istikrar kazandıkça, konut satın alınabilirliği giderek daha elverişli duruma gelecektir. Federal Rezerv'in faiz oranındaki ilk indirimin Aralık'ta yapılacağını tahmin ediyoruz, bu da gelecekte hem konut alıcılarına hem de satıcılara daha fazla destek sunacaktır."

Buğra Gökce: Türkiye'de ortalama bir çalışanın ev sahibi olması mümkün değil!

Yüzde 25 kira uygulaması kaldırılmalı mı, devam etmeli mi? Bakın vatandaş ne cevap verdi?

Maaşlara ek 16 bin 200 TL emeklilik ödülü müjdesi! QNB Finansbank Mayıs 2024 emekli paketinde son dakika!