10 / 05 / 2024

ABD'den gelen veriyle yükselen altın fiyatları 2023 yılında nasıl bir seyir izleyecek?

 ABD'den gelen veriyle yükselen altın fiyatları 2023 yılında nasıl bir seyir izleyecek?

Altının ons fiyatı ABD'den gelen enflasyon verisiyle 1800 doların üstüne çıktı ancak analistler 2023 yılında altının yeniden düşeceğini belirtiyor.



Analistler altının, ABD'den yeni gelen ekonomik verilerinin enflasyonun soğuduğuna işaret etmesinin ardından yükselişe geçtiğini belirtti. Altının ons fiyatları spot piyasada haftanın ilk işlemlerinde 1.800 doların üzerini test etti. Gram altın fiyatları da 1.080 TL'nin üstünü gördü.

ENFLASYON VERİSİ ETKİLİ OLDU

Amerika Merkez Bankası Fed'in takip ettiği enflasyon göstergesi Kasım ayında gevşerken tüketici harcamaları da durgunlaştı. Michigan Üniversitesi tarafından Cuma günü yapılan nihai tüketici anketine göre, ABD kısa vadeli enflasyon beklentileri yıl sonunda daha da düştü. Anket katılımcıları fiyatların önümüzdeki yıl yüzde 4,4 artarak Haziran 2021'den bu yana en düşük ve ön görülerin altında olmasını bekliyor. ABD dayanıklı mal siparişleri Kasım ayında yüzde 2,1 düşerken, kişisel harcamalar ve kişisel gelir ise azaldı. Ancak Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında 59,7'ye yükseldi.

1.840 DOLAR DİRENÇ SEVİYESİ 

Merkez bankalarının para politikalarındaki belirsizliklerle piyasalardaki yön arayışının sürdüğünü belirten analistler teknik açıdan altının ons fiyatında 1.790 doların destek, 1.840 doların ise direnç noktası konumunda bulunduğunu belirtti. Altının seyrini değerlendiren Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Ed Moya, "ABD ekonomik verilerinin bir kez daha olumlu gelmesi yatırımcıların dezenflasyon trendlerinin devam edeceği konusunda daha fazla özgüvenli olmalarına yardımcı oldu" diye konuştu.

ZAYIF DOLAR DEĞERLİ METALLERİ YÜKSELTİR

Analistler daha zayıf bir ABD dolarının, dolar cinsinden emtialar için faydalı olduğunu  belirterek durgunluk korkularının da başta altın olmak üzere değerli metalleri destekleyeceğini belirtiyor. Analistler göre altın fiyatlarındaki bazı yükselişler güçlü bir fiziksel talebin yada yaklaşmakta olan resesyon beklentisinin sonucu olabileceğini belirtiyor. Ancak analistler altının 2023 yılında Fed'in izleyeceği para politikalarının ve faiz artırımlarının sonucu olarak yeniden düşeceğini kaydediyor. Analistler, "Fed faiz oranlarını artırmaya devam ettikçe 2023'ün başlarında rallinin azalacağını ve oranların tekrar düşeceğini düşünüyoruz” diyor.

Altın bugün ne kadar? 26 Aralık 2022 gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum!

Kahramanmaraş`ta altın rekoru! 20 ton altın takı üretildi!

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön