03 / 05 / 2024

AB'deki çelik önerisi Türkiye'yi de etkileyecek!

AB'deki çelik önerisi Türkiye'yi de etkileyecek!

Avrupa Birliği çelik ithalatı kotalarındaki artışı 1 Ekim 2019 tarihinden itibaren yüzde 5'ten yüzde 3'e düşürmeyi planlıyor. Analistler ise bu önerinin Avrupa'ya yüksek miktardan çelik ithal eden Türkiye'yi etkileyebileceğini belirtiyor.



Avrupalı çelik şirketlerinin, ABD gümrük vergilerinin neden olduğu ithalat artışından dolayı çelik sektörünün tehdit altında olduğunu belirtmelerinin ardından, Avrupa Komisyonu bu ithalat artışına karşı koruma önlemlerinin artırılmasını önerdi.

TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLEYEBİLECEK


Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, Jefferies analisti Alan Spence, bu önerinin AB'ye yüksek miktardan çelik ithal eden Türkiye'yi etkileyebileceğini belirtti.


YÜZDE 5 İÇİN ÇAĞRIDA BULUNMUŞLARDI


Haziran ayında Outokumpu ve Salzgitter'de çelik alanında üst düzey yöneticiler ve ArcelorMittal'de bölüm şefi Komisyon'u 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren yüzde 5 artışı kaldırmaya ya da ertelemeye çağırmıştı.

Komisyon, söz konusu önerilerin Dünya Ticaret Örgütü üyeleri ile görüşüleceğini ve planlanan Ekim'de uygulanmasından önce AB üyelerinin onayına sunulacağını belirtti.


Geri Dön