29 / 04 / 2024

Alpaslan Korkmaz: Dubai'deki inşaat krizi Türkiye'yi etkiler

Alpaslan Korkmaz: Dubai'deki inşaat krizi Türkiye'yi etkiler

Yatırım Ajansı Başkanı Korkmaz, Dubai krizinin Türkiye'yi etkilemeyeceğini belirterek, yeni bir yatırım müjdesi de verdi. Korkmaz "Yakın zamanda bir yatırım açıklayacağım. Kontratları imzalandı" dedi



Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Alpaslan Korkmaz, Dubai'deki inşaat sektöründeki krizin Türkiye'yi dolaylı yollardan etkileyebileceğini söyledi. Körfez bölgesinde oluşan bazı sorunların bunun dışında bir etki yaratmayacağını vurgulayan Korkmaz "Körfez bölgesinden Türkiye'nin çektiği yatırım tutarı oldukça düşük ve bunları arttırmak hedeflerimiz arasında. Yakın zamanda şimdi tam detayları açıklayamayacağım bir yatırımı açıklayacağız. Kontratları imzalandı. Belki bu yıl sonuna kadar belki de önümüzdeki yılın ilk aylarında bu yatırımı açıklayacağız. Sektör ve ülke olarak daha fazla detay veremem ama yüz milyon dolarlarla ifade edilebilecek bir yatırım açıklayacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin bu yıl için öngörülen 9-10 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (FDI) hedefine ulaşılacağını, 2010'da ise bu rakamın aşılacağını da belirten Korkmaz, Türkiye'nin son altı yılda 80 milyar dolara yakın doğrudan yatırım çektiğini hatırlattı. Korkmaz "2008'in 2. yarısından itibaren FDI verilerinde düşüş görmeye başladık. Bu durum Türkiye dahil tüm dünyada benzer şekilde izlendi.  Şimdilerde ise yabacı yatırımcıların Türkiye'yi daha çok ziyaret ettiğini görüyoruz. Eylül sonunda yaklaşık 6 milyar dolar olarak gerçekleşen FDI  ve ekonomide işlerin daha iyiye gitmesi 9-10 milyar dolar civarındaki yıl sonu hedefe ulaşabileceğimizi gösteriyor" şeklinde konuştu.

Dubai World borcunu haftaya yapılandırıyor

Dubai inşaat sektörünün en önemli şirketlerinden ve krizin başlangıç noktası olan Dubai World, 59 milyar dolarlık borcunu yapılandırmak için önümüzdeki hafta kreditör bankalarla masaya oturacağını açıkladı. Geçen hafta küresel kriz nedeniyle borçlarının yapılandırılması gerektiğini açıklayarak, dünyaya yeni bir kriz korkusu yaşatan şirket ve Dubai ekonomisi ile ilgili yapılan açıklamalarda Abu Dabi'nin Dubai'ye parasal destek verdiği belirtilmiş ve krizin derinleşmesi önlenmişti.
Star


Geri Dön