Ekonomi

AB'den ilginç çıkış! Dışardan işçi gerekiyor.

Ekonomik zorlukların pençesindeki AB'de işsizlik oranı yüzde 6 ile oldukça makul bir seviyede ancak bazı pozisyonların boş olması AB dışından işçi gelmesi gerektiğine işaret ediyor.Von der Leyen birçok boş pozisyonun doldurulamadığına da işaret ederek AB dışından işçiye ihtiyaç olduğunu kaydetti

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yüksek kamu borcunun yeni bir realite olduğunu ve mali sürdürülebilirlik ve stratejik yatırımlar için yeni mali kurallara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Von der Leyen birçok boş pozisyonun doldurulamadığına da işaret ederek AB dışından işçiye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Strazburg'da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda "Birliğin Durumu" konulu konuşma yapan Von der Leyen, "Yüksek kamu borcunun yeni bir realite olduğunu kabul etmek zorundayız" dedi. Von der Leyen, AB'de mali sürdürülebilirliği koruyacak ve stratejik yatırımların gerçekleşmesini sağlayacak yeni mali kurallara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Von der Leyen, yeni mali kuralların gelecek yıllarda ortaya çıkacak zorluklara uygun biçimde tasarlanacağına ve bu alanda yeni fikirleri Ekim ayında açıklayacaklarına dikkat çekti.

Herkesin izleyebileceği daha basit mali kurallar belirlenmesinin önemini vurgulayan von der Leyen, üye ülkelerin borç azaltma süreçlerinde daha fazla esnekliğe sahip olması gerektiğini söyledi.

Yeni bir KOBİ yardım paketi de hazırlayacaklarına işaret eden Von der Leyen, Avrupa'da iş yapmak için tek bir vergi kural seti belirlenmesi için bir teklif hazırlayacaklarını dile getirerek, bunun AB içinde ticareti kolaylaştıracağını, bürokrasiyi azaltacağını ve dinamizmi artıracağını ifade etti.

Avrupa'nın kalifiye çalışan ihtiyacı olduğuna da değinen Von der Leyen, Avrupa'da işsizlik oranının yüzde 6 olduğunu, bunun çok iyi bir oran olmasına rağmen birçok boş pozisyonun doldurulamadığını kaydetti ve AB dışından işçi gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AB ülkelerine işçilerin niteliklerinin Avrupa'da daha hızlı tanınması çağrısı yapan Von der Leyen, AB'nin fosil yakıtlara bağımlılıktaki hatayı lityum gibi kritik ham madde ve madenlerde yapmaması gerektiğine de dikkat çekti.

"Lityum ve nadir elementler ileride petrolden önemli olacak" diyen Von der Leyen, bağımlılığı engellemek için benzer düşünen ülkelerle yeni ortaklıklar kurmaları, "güvenilir ortaklar" bulmaları gerektiğini ifade etti.

Bu tür maddelerin işlenmesini Çin'in kontrol ettiğine dikkat çeken Von der Leyen, mikroçip üretiminde önemli kazanımlar elde ettiklerini, ham madde konusunda da bunu yapmaları gerektiğini dile getirdi. Von der Leyen, Avrupa Kritik Hammadde Yasası önereceğini sözlerine ekledi.